Wat is Oost Indisch doof?

Ik begrijp dat het te maken heeft met iets niet willen horen.
Maar wat betekend het nou werkelijk?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Doen alsof men niets hoort als men wordt geroepen of aangesproken. De uitdrukking berust waarschijnlijk op de houding van Oost‑Indische vorsten in het koloniale tijdperk, die net deden alsof ze westerse regeringsambtenaren niet begrepen. Op die manier probeerden ze te ontkomen aan de hun opgedragen taken.

Bronnen:
http://www.cultureelwoordenboek.nl/index.p...

Net doen of iets niet hoort

Het is een uitdrukking. Niet willen horen wat iemand anders zegt,terwijl je niks aan je gehoor mankeert.

ik denk dat het terug te voeren is op toen we in indonesie zaten. de bevolking had een eigen ritme, en misschien ook wel lak aan ons. vandaar is de betekenis; het wel horen, maar doen of je het niet hoort.

Mensen die doen alsof ze iets niet horen, worden wel Oost-Indisch doof genoemd. Volgens het Etymologisch woordenboek (1997) van Van Dale heeft de oorsprong te maken met de interpretatie van de Hollanders van de Indonesische adat ( gewoonte), die voorschrijft dat men nooit nee zegt "Eén van de manieren om een negatief antwoord te ontgaan, is pretenderen dat men de vraag niet heeft gehoord."

Westerlingen stelden in het Oosten vragen die alleen vanuit een Westerse optiek gesteld konden worden, omdat men zich niet in de Oosterse optiek kon en wilde inleven (hetzelfde gebeurt nu in Irak en Afghanistan); het enige mogelijke antwoord was doen alsof men de vraag niet hoorde (net zoals men nu een schijndemocratie bouwt).

tis een gezegde.. Net als " West Indisch blind en Zuid Siberisch stom....

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100