Waarom is een ambtenaar in functie beledigen erger dan mijn buurman uitschelden...

...als we volgens de wet allemaal hetzelfde zijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

als mens zijn we gelijkwaardig, in functie niet.

Omdat die ambtenaar met zijn werk bezig is, verdient hij volgens de wetgever extra bescherming. Hij voert alleen zijn werk uit, in principe vanuit het oogpunt om de maatschappij te dienen en mensen te helpen. Bovendien komt hij vaker in lastige situaties terecht. Ik vind het wel logisch, je bent toch niet goed bij je hoofd als je een ambulancebroeder, agent of brandweerman gaat lopen uitschelden?

Erg eenvoudig... De grondwet bepaalt: "Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld." Er is (bij wet) een verschil tussen een burger en een ambtenaar. Dus er is geen sprake van een gelijk geval. Een ambtenaar vertegenwoordigt de overheid (de staat). Als je een ambtenaar beldedigt, beledig je niet die persoon, maar de overheid die door deze ambtenaar wordt vertegenwoordigt. En dat pikt de overheid niet.

omdat zij met hun werk bezig zijn

Omdat je iemand uitscheld om wat hij doet, niet om wie hij is. Daarom is het erger. Als het namelijk niet verboden zou zijn, zou het beroep van agent een stuk onaantrekkelijker zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100