Hoe is in vroegere tijden de 'haat' tegen joden ontstaan?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ze waren ‘vreemde eenden’ in de bijt, met hun eigen ‘spooky’ cultuur. Dus ze werden al gauw zondebok gemaakt: ZIJ hadden Jezus aan het kruis gehangen. Ze werden apart gezet in ghetto’s en dat verergerde de wederzijdse vervreemding alleen nog maar meer. Omdat ze geen Christen waren, konden ze (in de middeleeuwen) dingen doen die onder Christenen verboden waren. Bijvoorbeeld: geld tegen rente uitlenen. Ze werden rijk, dat wekte jaloezie en wantrouwen en zo groeide de ‘haat’ steeds verder. Gelukkig wordt daar nu iets aan gedaan.

Eens met bovenstaande reactie, maar wil toevoegen: ordinaire hebzucht. En blijf het benoemen: de RK kerk heeft alles ertoe bijgedragen dat de joden door het volh gehaat en kenbaar waren. Pogroms zijn uit de vroege middeleeuwen, d.w.a. voor het jaar 1000. Ook de Spaanse inquisitie was speciaal opgezet om BEKEERDE joden op te sporen en naar de brandstapel te brengen. Op verschillende momenten vond zelfs de RK kerk dat het wel erg ver ging en maanden zij tot wreedheid bij de vervolging. Maar ja, een rollende steen op een berghelling tegenhouden gaat zomaar niet. Het is wel duidelijk, dat de jodenvervolging niet komt uit de WO II, alleen dacht Hitler en zijn trawanten het jodenprobleem eindelijk definitief op te lossen. Jodenhaat was er in de Europese geschiedenis altijd en overal. Je kunt het niemand verwijten, alleen maar gedenken Toegevoegd na 1 uur: maanden zij tot m/z maanden zij tot MINDER

In verschillende perioden op verschillende plaatsen om verschillende redenen. In her romeinse rijk bijvoorbeeld omdat ze geen offers wilden brengen voor de keizer en de romeinse goden. Het romeinse rijk had een soort relatieve godsdienstvrijheid. Je mocht je eigen goden vereren, als je daarbij ook de romeinse goden en de keizer eer bracht. De joodse gemeenschappen wilden dat niet. Daardoor werden ze gezien als vijanden van de samenleving.

Revius had het volgende gedicht: 't En zijn de Joden niet, heer Jesu die u kruisten, noch die verraderlijk u togen voor t gericht, noch die zo smadelijk u spogen in t gezicht, noch die u knevelden met hunne felle vuisten. Ik was t o Heer, die u dit heb gedaan.... Volgens mij was hij een 16e eeuwer die al inzag dat het waanzin is om Joden te haten vanwege die gebeurtenis destijds op Goede Vrijdag. Het waren menselijke omstandigheden die ons allemaal kunnen overkomen. Jodenhaat slaat nergens op.

De RKK heeft daar door de eeuwen op toegezien.Joden werden soms verplicht gedoopt,moesten in ghetto's wonen mochten niet alle beroepen uitoefenen enz... Een wetenschappelijke studie hierover: http://www.auschwitz.be/content/publications/publication1_2_st3.php?site=publication1_29&lg=$lg

Dat gaat terug tot de tijd dat Pilatus zei: ik was mijn handen in onschuld , zijn bloed kome over u en uw kinderen (en dat was het joodse volk )

Omdat ze in de tijd aan God hadden gestuit. En God heeft een hun als verdoemd volk verklaard.

Door uitspraken van Maarten Luther, en Calvijn. en ook meerdere kerkvaders die de joden als minderwaardige wezens zagen.

volgens mij pure jaloezie door de welvaart van het volk.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100