Waarom zeggen mensen overal en zo vaak : "als ik eerlijk moet zijn dan...."?

zijn ze in de andere gevallen niet eerlijk en van wie 'moeten' ze eerlijk zijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat is mij ook wel opgevallen ,het is vaak in een situatie als het moet gaan over iemand in een negatieve sfeer. Dus wordt dat gezegd vanuit een bescheiden houding."als ik eerlijk moet zijn ,vond ik die opmerking van Jan niet zo geslaagd." Of als ik eerlijk moet zijn "zag hij / zij er niet uit op de bruiloft van zijn zus.... het is dan lastig om het over iemand te hebben.

Omdat niet alle mensen standaard niet in die eerlijke modus staan... Daarom doen sommige mensen dat...

soms word er uitdrukkelijk van je verwacht dat je uit beleefdheidsvormen de waarheid verdraait of weglaat. hoeistnou word niet vaak beantwoord met: ik heb een ontzennende dip, en mijn tv geeft flikkeringen in het beeld en ik heb dat ding pas 2 maanden, kan ik me nou zo kwaad om maken.... dan hebben mensen toch echt dat je zegt: goed hoor!

Pfoe! Als ik naar mijzelf kijk wanneer ik zoiets zeg, dan begin ik daarmee als ik denk dat die persoon zich erdoor aangevallen zou kunnen voelen, of wanneer mijn mening misschien wel niet gewenst is. Bijvoorbeeld wanneer het kwetsend zou kunnen zijn. Waarschijnlijk wanneer ik het niet zou zeggen kan hetgeen wat ik zeg wel eens harder aankomen, of betweterig. Dus in de vorm van verdedigend opstellen. Bij mij is het dan meestal ook van ''Als ik eerlijk moet zijn dan DENK/VIND ik dat...'' Ik bedoel: Wanneer ik zeg; ''wat ben jij dom bezig '' (Klinkt niet echt als ergens op gebaseerd en kunnen andere persoon gepikeerd raken) ''Als ik eerlijk moet zijn ... ben je dom bezig'' (kan wel eens vragen opleveren van waarom vind je dat dan?) Uiteindelijk zal het wel per persoon anders zijn maar dit is mijn visie ervan.

Om jou ervan te doordringen dat ze hun eigen mening geven. Deels om hun antwoord kracht bij te zetten en deels om te laten zien dat ze "eerlijk" zijn. Daarnaast speelt onzekerheid een rol mee en kan het ook mening vragend zijn. Voorbeeld: "Als ik eerlijk ben vindt ik het best wel koud" Je kunt hieruit ook opmaken: Vindt jij het ook zo koud? "Wist jij dat deze vaas expres kapot is gegooit? ; Als ik eerlijk ben; nee" Je kunt hieruit opmaken dat hij/zij zijn "nee" kracht wil bijzetten omdat hij/zij het echt niet wist, of gedaan heeft. Mijn mening is dat als je een antwoord geeft je deze zin/voorvoegsel helmaal niet hoeft te gebruiken. Je kunt ook zeggen: "Ik vindt het koud" of "nee, dat wist ik niet". Je bent dan directer en teven eerlijk. Misschien leuk om op te letten wie dit vaak zeg en dan te kijken wat voor een persoonlijkheid het is. Vaak zie je dat het onzekere types zijn die met de massa mee lopen.

In vele gevallen zeggen de mensen niet volledig het antwoord op de vraag die wordt gesteld.Als ze hun best doen om wel volledig ,duidelijk en juist te zijn met hun antwoord op de vraag , zeggen ze : " als ik eerlijk moet zijn....".Ze vragen zich niet af of dat dat moet.

Eigenlijk excuseren ze zich daarmee voor een hard of onaangenaam of niet met jouw mening instemmend antwoord.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100