Waarom leven alle godsdiensten (ook) volgens de jaartelling van het Christendom?

Ik bedoel dan niet dat ze geen eigen jaartelling hebben, want ik weet wel dat sommige geloven, zoals het joodse ook hun eigen jaartelling hebben, maar in wat voor mate deze wordt gebruikt, is mij niet bekend.

Het is toch vreemd dat hedendaags bijv. de Islam, of het Hindoeisme volgens de jaartelling leeft die bij het Christendom is begonnen. Een feestdag, zoals de jaarswisseling hoeft toch niet door al deze godsdiensten tegelijk gevierd te worden.

Wie kan mij haarfijn uitleggen, waarom ieder geloof (ook?) volgens deze jaartelling leeft en wanneer dit dan is ingegaan? Dit moet dan toch op een bapaald moment bepaald zijn?

We hebben tenslotte 2010 met z'n allen gevierd!!! Toch?

Ps. misschien heb ik niet alles zo duidelijk geformuleerd. Ik hoop echter dat het wel duidelijk is overgekomen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Om dit eerst duidelijk te stellen: De westerse kalender is oorspronkelijk NIET Christelijk. De kalender die wij kennen komt van de Juliaanse kalender (Julius Caesar), deze is door Paus Gregorius XIII ( Die dus toevallig iets met de kerk te maken had... :P ) gecorrigeerd. Dit omdat hij elk jaar 10 minuten en 44 secondes te lang duurde. ( Schrikkeljaren e.d. als verbetering ). De voornaamste reden dat deze kalender wordt gebruikt is omdat een groot deel van de wereld hem gebruikte, indirect door het christendom ( dat de verbeterde versie meenam, die dus oorspronkelijk NIET christelijk was! ), door kolonisatie naar verscheidene landen. Daarbij is het ook gewoon praktisch een algemene kalender te hebben. En zoals je zelf al zegt, veel godsdiensten houden ook nog hun eigen kalender aan, denk maar aan Chinees nieuwjaar en dus ook Joods nieuwjaar etc.

Andere godsdiensten gebruiken toch vooral hun eigen kalender en jaartelling als het gaat om godsdienstige dingen? Volgens mij wordt de Christelijke niet gebruikt voor hun godsdienstige dingen, maar alleen voor het normale leven. Hoewel sommige culturen volgens mij nu niet 2010 noemen, maar hun eigen jaartal aanhouden. Waarom de meeste culturen (ook) de Christelijke gebruiken, is denk ik omdat dat de standaard jaartelling en kalender is. Zoals er wel meer standaarden zijn die vrijwel wereldwijd gebruikt worden, zoals bij gewicht, afstand, tijd. Gewoon omdat het handig is als iedereen dezelfde standaard gebruikt. Dat denk ik.

Omdat dit de juiste telling is. Ik geloof dat.

Is ook niet zo. In veel andere landen wordt een andere jaartelling gebruikt en voor de handel alleen de westerse jaartelling. Israel, Japan. India, China, Islamitische Landen, w.o. Indonesië. Kortom het grootste deel van de wereld in mensen gemeten gebruikt niet de westelijke jaartelling. De maankalender wordt iveel meer gebruikt Bovendien zoals gezegd de jaartelling heeft op zich niet zoveel met het christendom te maken.Daarnaast is in Europa het nieuwe jaar lange tijd (tot de Franse revolutie) begonnen op 1 maart.

De ramadan verschuift jaarlijks omdat de islamitische wereld een eigen kalender heeft, op maanstanden gebaseerd. Die is zo'n elf dagen korter. In de Hebreeuwse kalender is het 5770 (die zou gestaafd zijn op de schepping uit Genesis). Voor internationale afspraken is het echter wel handig om internationale standaarden te gebruiken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100