Kan iets moreel verwerpelijk zijn als eigenlijk bijna iedereen 't doet?

Maar dat 't dus niet van de wet mag.
(In dit geval even NL specifiek.)
Torrentjes, te snel rijden, pen (al dan niet bewust) van 't werk mee naar huis nemen, etc.

Toegevoegd na 2 uur:
...plaatjes van internet als avatar nemen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, want je hebt ook je eigen gevoel of je eigen intuitie. Als dat stemmetje tegen je zegt dat het niet goed is, dan zou ik er maar naar luisteren.

Ja hypocrisie hoort er ook bij... En weet je niemand wordt zo boos als iemand anders iets doet wat hij niet durft... Toegevoegd na 58 minuten: hypocriet is het als je een ander wat verbiedt wat je zelf wel doet...

Als bijna iedereen van de brug in het kanaal springt spring jij dan ook?

Het afkeurenswaardige gedrag van mijn medeburgers is geen vrijbrief om zelf dan ook maar helemaal los te gaan. Omdat iemand anders het doet, is het niet autmatisch geoorloofd. "Verbeter de wereld, begin bij jezelf."

Ja, dat kan wel degelijk, overigens moet je 'moreel verwerpelijk' meer zien als datgene wat ethisch verwerpelijk is, dat is niet hetzelfde als datgene wat bij wet verboden is, hoewel de (straf)wetgeving over het algemeen bedoeld is om datgene waarvan (redelijk) algemeen aanvaard wordt dat het verwerpelijk is ook daadwerkelijk te verbieden. Dat gezegd hebbende, er zijn denk ik genoeg voorbeelden, bepaald veelvoorkomend asociaal gedrag, bijvoorbeeld in het verkeer, bijvoorbeeld de houding die sommige mensen hebben als ze met meerdere mensen breeduit op het trottoir lopen, waarbij er niet geweken wordt en je daardoor soms bijkans de bosjes in geduwd wordt, dat is een voorbeeld dat me zo even te binnen schiet.

Je niet houden aan de max. snelheid, op wegen waarvan men denkt dat het zinloos is.

Luister naar je geweten. En beslis voor jezelf.

Nee dat is niet zo.! Je moet gewoon doen wat het voor jou het beste is. Je gaat toch ook niet in de sloot springen. Als iedereen dat doet...

Als bijna iedereen het doet is dat geen vrijbrief om het zelf ook maar te doen. Een ieder heeft eigen normen en waarden, naast de normen en waarden van de samenleving. Leef daarnaar, en laat je niet verleiden tot groepsgedrag.

Moraliteit is in flux. Er bestaat niet zoiets als een universele moraliteit, ondanks wat sommige mensen je graag doen geloven. Een paar eeuwen geleden waren zaken als slavernij, doodstraf, discriminatie bijna gemeengoed. Tegenwoordig vinden we dat moreel verwerpelijk. Niet zo heel lang geleden was homofobie overal min of meer de norm. Je ziet nu langzaamaan een beweging naar de andere kant. Er wordt nu heel druk gedaan over downloads, maar de groep downloaders wordt intussen wel steeds groter. Behoorlijke kans dat het tegen het einde van de eeuw, of helverwege de volgende, als moreel verwerpelijk wordt beschouwd om NIET informatie en data vrij te willen delen. Toegevoegd na 1 minuut: Wetgeving is vaak een approximatie van wat de norm in moraliteit is, maar vanwege het vormingsproces loopt dit ook wel eens achter de veranderende normen aan. Zeker in de steeds sneller veranderende maatschappij zal dat wellicht steeds vaker tot frictie leiden.

Nee,want het begrip moraal (of zeden) geeft de handelingen en gedragingen aan die in een maatschappelijke context als correct en wenselijk worden gezien. Dus als bijna iedereen het doet kan dat nooit moreel verwerpelijk zijn,daar dit dan de gangbare handelingen of gedragingen zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100