Hoe mijn ouders van hun vooroordelen af helpen?

Mijn vader en moeder hebben heel veel vooroordelen (over Marokkanen om precies te zijn). Dit komt mede doordat mijn vader machinist is en hij dan vaak jongeren tegenkomt die zich misdragen, die TOEVALLIG Marokkaans zijn. Maar wat zij allemaal zeggen is natuurlijk onzin. Heeft iemand tips om hen van gedachten te laten veranderen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is natuurlijk wel te begrijpen dat je door negatieve ervaringen en de vele aandacht in de media voor criminele marokkaanse jongeren een bepaald beeld krijgt van zo'n bepaalde groep. Maar net zoals De Man of De Vrouw niet bestaat, bestaat ook De Marokkaan niet. Je kunt je ouders eens wijzen op succesvolle marokkanen die anders bezig zijn. Voetballers Khalid Sinouh en Nourdin Boukhari, schrijver Abdelkader Benali,Columnist van ik meen het NRC, Hafid Boazza. De amsterdamse "bruggenbouwer"(zoals hij wel eens wordt genoemd) Aboutaleb, Sesamstraat acteur Hakim, zangeres Hind. Ik noem er maar even een paar. Die komen toch op een andere manier in het nieuws. Ook kun je eens proberen dat marokkaanse ouders van jouw marokkaanse vrienden jouw ouders eens uitnodigen voor het eten of voor een feest. Eten en feesten kan erg verbroederend werken. Ook is het misschien leuk eens humorvolle of juist mooie films met hen te bekijken met marokkanen in de cast . Of waarin een bepaalde marokkaanse problematiek wordt behandeld. Zelf ken ik alleen Dunya en Desie, Shouf Shouf Habibi het Schnitzelparadijs, de President of de nieuwste Rabat, die al erg goede recensies kreeg. Die gaan meestal ook over vooroordelen. Geef ze eens een filmkaartje of DVD cadeau en kijk zelf mee. Meer kun je denk ik niet doen. Wie weet kom je ooit eens thuis met een marokkaanse partner, ben benieuwd wat je ouders dan zouden doen.

Ik vrees dat alleen positieve ervaringen kunnen helpen om vooroordelen kwijt te raken. Maar als hje vader vooral last ondervind van marokkaantjes in de trein, dan ken je je afvragen in hoeverre dat toeval is.

Nee, de enige manier om vooroordelen kwijt te raken is ermee geconfronteerd worden. In dit geval dus met marokkaanse jongeren. Maar ben bang dat je die niet zo ver krijgt dat ze braaf bij je ouders op de thee komen. En verder zal ieder negatief bericht door je ouders op de stapel"zie je wel dat ik gelijk heb"gelegd worden. Voor alle positieve voorbeelden jij aanhaalt, zullen zij evenveel negatieve vinden. Je kunt alleen hopen dat er een keer iets gebeurt waardoor ze hun mening veranderen

Je moet hun proberen te overtuigen dat overgeneraliseren niet correct is. Bepaalde individuën deugen niet, maar je kan dat niet extrapoleren naar de ganse groep. "Alle Marokkanen zijn dieven" is even dom als "alle Duitsers vreten bockwurst. "

Het is niet juist de waarheid te verdoezelen omwille van idealistische motieven. Dat wat de PvdA doet bijv. Het moet het misdragende deel van de marokkaanse jeugd duidelijk worden gemaakt dat de manier waarop zij zich misdragen niet kan worden getolereerd, en dat dat zeker op henzelf terugslaat. Maar die Marokkaanse jongeren hebben zo'n negatief beeld van hun eigen toekomst, dat zelfcorrectie niet zal komen. Het is dus zeker niet 'toevallig' Wat zou jij kiezen: Als je een beetje zwak begaafd bent: een leven met een uitkering op bestaansminimum of een crimineel leven met voldoende geld ? Natuurlijk is maar een klein deel van de marokkaanse zwak begaafd, maar dat zijn wel de herrieschoppers. Het probleem is, dat jouw vader niet nadenkt over dit soort zaken en ook daar geef ik je weinig kans dat zelfcorrectie dat zal oplossen.

bijna niet te doen. het siert je dat je het niet overneemt. ze zouden in contact moeten komen met marokkanen die niet crimineel zijn. maar hoe krijg je ze zover? mijn schoonouders zijn ook zo... ik heb ze wel zover om dat soort dingen niet te zeggen waar mijn kinderen bij zijn. omdat ik niet wil dat zij giftige taal horen, zij spelen ook gewoon met allerlei kinderen. zoek een manier om ze positief in contact te laten komen. zijn er geen marokkaanse schoonmakers op het station? wat vinden ze daarvan?

Soms moet je niet proberen dat te veranderen. Laat ze hun vooroordelen maar koesteren, jij weet beter. Soms is het zinloos in discussie te gaan :/

Een Marokkaanse collega helpt mij enorm om mijn beeld te genuanceerd te houden. Haar huis is een poosje geleden onvrijwillig leeggehaald, qua waardevolle spullen. Ze vermoedt ten gevolge van (de contacten van) de vriendjes van haar kinderen. Zoiets leert mij dat je nooit een gemeenschap collectief verantwoordelijk kunt stellen voor criminaliteit. Om over een taalkundig wangedrocht als 'zelfreinigend vermogen' verder maar te zwijgen. Leg dat maar eens aan je ouders uit.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100