Wat zijn de (grootste) veranderingen waarmee ik rekening zou kunnen houden als ik vanuit Rotterdam naar een dunbevolkt gebied in Drenthe verhuis?

Ik weet dat ik van dichtbevolkt naar dunbevolkt ga, dus dat antwoord heb ik niet nodig.
Dit is een serieuze vraag.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Wij zijn 8 jaar geleden van Utrecht naar 't Oosten verhuisd. Niet naar een superklein dorpje, maar toch. Wat ons opviel: - Mensen zijn over het algemeen vriendelijker en minder wantrouwend. De eerste keer dat we hier naar huizen gingen kijken en we ook even een speelgoedwinkel inliepen, kwam de eigenaar van de winkel even binnen, zei: Ik ben even aan het lunchen, als je me nodig hebt, roep je me maar" en liet ons, onbekenden, onbewaakt achter in de winkel... - De kinderen kunnen vanaf ong. 3,5 jaar alleen buiten spelen - Er wordt meer gegroet - het gaat ook allemaal wat onbenulliger. Er wordt meer en harder op brommertjes rondgecrosst bijvoorbeeld... - Het is echt rustiger en stiller. Als ik nu nog in het centrum van Utrecht kom op een zaterdag, word ik wel een beetje overvallen door de drukte. - Wat ons trof:in het eerste lokale krantje dat we kregen werd er bericht over een gestolen fiets! - Je hebt niet alle winkels en andere voorzieningen die je in een grote stad wel hebt - Je zult merken dat je voor het gevoel van je vrienden uit de grote stad heel ver weg bent, bijna onbereikbaar. Afspreken zal vooral daar gebeuren. Op een of andere manier is de afstand west-oost groter dan de afstand oost-west. In ieder geval hebben wij er nog geen moment spijt van gehad, ik zou voor geen goud meer terug willen.

mijn moeder woont in een dunbevolkt gebied in drenthe, in een dorp van 200 inwoners. grappig genoeg komt een groot deel van de inwoners oorspronkelijk uit de randstad. toch heerst er een heel andere mentaliteit: nabuurschap betekent daar nog werkelijk iets; de buurtgenoten staan zo nodig klaar om hulp te verlenen. hand- en spandiensten over en weer zijn gemeengoed.

Wellicht de grootste verandering zal zijn de attitude van de immigrant. iedereen die van de randstad naar de rest van Nederland verhuist heeft hier mee te maken. Dus je aanpassen aan de mensen en omgeving is heeuuul belangrijk en dan wordt je volop geaccepteerd door de geboren en getogen Drentenaren; Friezen; Limburgers; Tukkers enzovoorts.

Drenthe was vroeger heel arm en dat zie je nu nog terug in de cultuur. Men is daar wars van alles wat positief dan wel negatief anders is dan het gewone. De aanhang van linkse partijen is daar ook hoger dan elders. Verder is het zo dat afstanden anders tellen dan in de Randstad. 20 km is daar veel minder ver dan in de Randstad, dat komt omdat daar 20km rijden veel sneller gaat dan in de Randstad.

Ik heb kennis die komt ook uit de randstad en die zegt altijd dat ze het zo moeilijk vind dat de inwoners van Drenthe niet zo direct zijn. Ik zelf vind dat best wel. Maar zij moet zich altijd erg inhouden en oppassen met wat ze zegt.. Hier zijn we misschien wat meer achter de ellebogen dan in de randstad. En het kan misschien een probleem zijn dat je je er totaal niet thuis voelt omdat je niet word opgenomen in de gemeenschap.. Vaak als het een heel klein dorp is zijn het mensen die er al heel lang wonen echt ons kent ons en dan kan het zijn dat je er moeilijk tussen komt maar dat is persoon en dorp afhankelijk..

Dat OV ws minder frequent gaat.

Misschien ook rekening houden met de werkgelegenheid? Het is veel moeilijker een baan te vinden als ze er stukken minder zijn natuurlijk..

Verstikkende eenzaamheid, versterkt door onverstaanbare buurtgenoten en een constant aanwezige verzengende gierlucht.

De meeste mensen zijn in het begin onwennig omdat ze de grote stad missen. Na enige tijd (als de mentale rust is teruggekeerd) waardeer je de rust, het gratis parkeren, de buurtbetrokkenheid, de onthaasting en de zuivere lucht. Niet zelden gaan de nieuwelingen wel eens logeren bij vrienden in de grote stad om na enige dagen vermoeid terug te komen en te merken hoeveel schoner de lucht is. Het omschakelen kan een jaar in beslag nemen, soms echter veel minder. Toegevoegd na 10 minuten: Ook in mijn omgeving zijn veel westerlingen gaan wonen, na de gewenningsperiode geven ze aan NOOIT meer in de stad te willen wonen. Dit is een algemeen beeld, wat zich steeds herhaalt. Wel moet ik er bij zeggen dat mensen zich wel moeten aanpassen aan de mensen in hun omgeving. Ik zie wel eens dat sommigen dat niet kunnen en dan kun je het erg eenzaam gaan krijgen. Noorderlingen zijn niet gesteld op arrogant gedrag wat sommige westerlingen niet af kunnen schudden. Zo zijn Noorderlingen op het platteland vaak wat zelfredzamer, door het gebrekkige openbaar vervoer (soms ontbreekt dat zelfs helemaal) doen mensen wat gemakkelijker een beroep op elkaar en je bent soms echt op elkaar aangewezen, zoals in de winter. Mensen die dan onbereidwilligheid laten zien , tonen aan dat ze voor deze vorm van community niet geschikt zijn. Dat zijn denk ik de grootste valkuilen, egoistisch en arrogant gedrag. Maar ja , daar loop je op den duur toch altijd mee vast als je die eigenschappen koestert?!

Toen ik van Deventer naar Drenthe verhuisde viel ik bijna van mijn fiets af toen in Drenthe een tegemoetkomende jongen in de puberleeftijd mij gedag zei... en daarna nog vele anderen... Kraampjes met zelfgekweekte bloemen en fruit en groenten stonden onbemand langs de kant van de weg met een kistje erbij waar je het geld in kon doen als je iets kocht... Mensen grinnikten: "jij komt zeker uit de stad..." toen ik mijn fiets op slot zette in het dorp. Er is zoveel meer ruimte, groen, rust. Alleen, hou je kalm, ga niet de gestreste stadskip uithangen want dat valt gewoon niet goed. Als je geduldig bent en vriendelijk word je al snel opgenomen, maar gedraag je niet alsof je récht hebt op dit of dat. Of gelijk op hoge poten voor je recht opkomen, dat werkt in de stad maar niet in een Drents dorp. Dat hoeft ook niet, ze zullen je proberen zo goed mogelijk te helpen. Gewoon, omdat de meeste drenthen aardig zijn en omdat een dorp klein is. Dus: als er slecht werk geleverd wordt weet iedereen het in no-time. En als je ze gewoon het werk laat doen, bij een verbouwing bijvoorbeeld, en niet zeurt als ze een uurtje later zijn dan doen ze onbetaald ook nog wel weer extra dingen voor jou. Gewoon voor de service en omdat je blijkbaar wel meevalt ook al ben je een stadsmens ;-). In ieder geval vind ik je wel een geluksmens, want het is hier heel fijn wonen!

Naast alle emotionele dingen die al gezegd zij, ook wat praktische dingen: - Het is waarschijnlijk lastiger om 'even een boodschapje te halen' omdat de supermarkt verder uit de buurt is. - De Turkse groentenboer om de hoek en de markt ga je missen - Het uitgaansleven is wat verder weg en je moet wat beter plannen als je op het openbaar vervoer aangewezen bent. - Je zou de culturele variatie kunnen gaan missen - Het kan zijn dat je erg moet wennen aan de aandacht, als je een afwijkende levensstijl hebt dan zullen mensen daar veel eerder wat van 'vinden' dan in de stad. Je komt bij wijze van spreken sneller in de krant, je bent minder anoniem.

Meer muggen in zomer, meer kikker gekwaak als je bij een sloot woont, de stilte in de vroege ochtend en de zwevende dauw op het gras rond half 7 's ochtends rond herfst.

Probeer je aan te passen. Het is juist de "air" van randstedelingen die vaak irriteert. Dat mensen niet uit de Randstad komen, betekent niet dat ze achterlijk zijn, ze verkondigen hun mening alleen niet zo luidruchtig aan iedereen die het (niet) wil horen. In kleinere gemeenten heeft (maakt!) men meer tijd voor elkaar, dus erger je niet als er rustig een paar minuten gekletst wordt aan de kassa. Bedenk je dat over een jaar JIJ waarschijnlijk ook kalmpjes staat te kwebbelen terwijl er een rij achter je staat... ;) Houd je van koken, stel je er op in dat je ineens allerlei ingrediënten niet meer zomaar kunt kopen. Een kwestie van zo nu en dan even naar een grote stad rijden en wat inslaan. In winkels is men vaak wel bereid om artikelen (goederen) voor je bestellen als ze het niet op voorraad hebben. Gelukkig bestaat er internet. ;) Men is een stuk vriendelijker en relaxter in het verkeer. Men gééft voorrang (ook als het niet moet), is vriendelijker. Uiterlijk vertoon is lang niet zo van belang. Loop je op naaldhakken of strak in het pak in de supermarkt, word je hooguit grijnzend aangekeken omdat men denkt dat je naar een bruiloft gaat. Zoals al ergens gemeld, verwacht niet dat je oude vrienden "even" langs komen. Mensen uit de stad denken dat als je op het platteland woont je in de moddervlakte woont (terwijl ze vaak meer tijd kwijt zijn om van het ene deel van de stad naar het andere deel te komen, ze vergeten dat je buiten de stad snelwegen hebt dus dat je dan door kunt blazen. ;)). (zelf ben ik vanuit een grotere stad een jaar of 8 geleden naar een huisje in het bos op de Veluwe verhuisd, en ik wil nog niet terug naar de stad al krijg ik geld toe) Maar geniet vooral van de rust, ruimte, ontspannen manier van leven en de frisse lucht... :)

Ik ben zelf vanuit Rotterdam naar het Oosten van het land verhuist. Ik heb best een periode moeten "wennen" aan het nieuwe leven. Je zal merken niet meer alles "dichtbij" is. En het openbaar vervoer is nihil vergeleken bij Rotterdam. Je hebt een fiets of auto echt wel nodig. In Rotterdam kwam ik overal wel met de tram, metro of bus. No Problem. Ook merk ik dat de leuke tentoonstellingen, mooie voorstellingen e.d. en ander bijzondere zaken altijd in het Westen plaatsvinden. Dat is jammer. Maar wat krijg je er een hoop voor terug. De mentaliteit in de kleinere steden en dorpen is meestal heel goed. Meer service in de winkels. Veel oprecht vriendelijke mensen. Rustiger verkeer en schonere lucht. Net als velen die al een antwoord hebben gegeven: ik wil niet meer terug!

Ikzelf ben opgegroeid in een klein Drents dorp en woon nu in een stad wat meer in het midden van het land. Het grote verschil is toch de mentaliteit. Die is gewoon wat anders. In Drenthe heerst veel meer de cultuur 'doe maar gewoon dat doe je al gek genoeg'. Je hoeft jezelf dan ook echt niet op te hemelen op de 1 of andere manier want dat werkt niet. De bevolking houdt van echtheid en eerlijkheid. Heeft een nuchtere kijk op dingen en de individualisering is nog niet zo vergaand als elders in het land. Hier dóe je wat voor je buren en als het kan ook voor het dorp. Er zijn veel mensen uit 'het westen' die naar Drenthe komen. Ik hoor van mijn familie (die daar nog woont) zowel positieve als negatieve geluiden. Dat laatste wordt veroorzaakt door 'westerlingen' die bijvoorbeeld een leuk boerderijtje kopen en tussen de boeren gaan Drentenieren, en na een jaar beginnen te klagen dat de boeren zomers 's avonds zo lang op het land bezig zijn...of klagen over stankoverlast van de buurman die al 50 jaar zn koeien houdt. Kijk dat wordt natuurlijk niet in dank afgenomen. Als je je betrokkenheid toont, niet over dingen te hoog van de toren blaast en de gezond nuchtere cultuur respecteert, dan zullen de inwoners -na je een tijdje van een afstandje geobserveerd te hebben-vanzelf in de armen sluiten. Maar dan niet letterlijk 8-) En..geniet ervan, want o, o,o wat is het daar mooi, en wat een geweldig vooruitzicht!

Dat ligt aan verschillende dingen onder andere je persoonlijkheid. Als je van nature een rustige persoonlijkheid bent zou de overstap naar een relatief rustiger gebied minder kunnen zijn, misschien zelfs positief. Als je van drukt, mensen en stad houd zoals ik zou ik me er gelijk stierlijk vervelen ongelukkig en rottig gaan voelen omdat er gewoon minder faciliteiten zijn ez. Verder is de mentaliteit ook vaak anders. Mensen zijn wel 'eerlijk' maar vaak ook stug en misschien wat conservatiever. Dus als je toekomst gericht bent zeg ik niet doen. Als je van rust en ruimte houd misschien een optie...?

Nou, ik woon zelf in drenthe. het ishier veel rustiger dan in rotterdam. Ook als ik altijd eendagje ga winkelen in een grote stad dan ben ik wel ergblij dat ik weer naar drenthe ga. Je hebt hier ook veel natuur en dat is ook mooi! de mensen hier (zoals meerdere al zeiden) zijn erg vriendelijk en je zegt ook zomaar tegen onbekenden 'hallo' enzo. :) en je hebt hier minder criminaliteit.

Er zijn natuurlijk al een heleboel goeie antwoorden gegeven, waaronder van mede-Drentebewoners. Ben zelf geboren in deze mooie provincie, maar wat ik heel veel hoor van mensen die hier komen wonen is dat het met name 's winters behoorlijk stil kan zijn, en daar kunnen sommigen nog best wel moeite mee hebben. Kan ik me ook wel iets van voorstellen :) Daar tegenover staat dat je (wij in elk geval) op koude lange avonden elkaar opzoeken en veel samen doen. Er wordt in buurthuizen vaak ook van alles georganiseerd, en niet alleen oubollige bezigheden. Zelfs in Drenthe is kantklossen uit ;) Gewoon 'kalm an' is hier zo'n beetje het devies, als je niet meteen bovenop je nieuwe buren duikt komt het wel goed. En eh... Over een paar jaar, als je lekker ingeburgerd bent, maken de afstanden van 20 km fietsen ook niet zoveel meer uit, en zou je je best nog wel eens kunnen gaan storen aan de hordes westerse toeristen die de omgeving overspoelen ;)

Ik denk dat je er rekening mee moet houden dat er mensen dialect zullen praten. Al durf ik niet te zeggen of ze in Drenthe verschillende dialecten te hebben, hier in het zuidelijke Limburg wel. Soms is het een probleem met het verstaan van bepaalde woorden. Misschien is het slim om wat woorden in dialect op te zoeken, gewoon dagelijkse woorden om wat misverstanden te voorkomen

Als je in Rotterdam al aangestaard wordt (zie je andere vraag), dan wordt dat op het platteland nog meer. Men kijkt in Rotterdam niet snel op van opvallende mensen, men is daar wel wat gewend. In Drenthe is meer sociale controle, zodoende let men ook meer op elkaar.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100