Is er een wezenlijk verschil tussen jodenhaat en vreemdelingenhaat?

De vreemdelinenhaat, zoals die nu in Nederland rondwaart is een gevaarlijk spook, dat op een of ander moment een ramp tot gevolg kan hebben en waarbij geen enkel positief scenario denkbaar is. Jodenhaat was ook geen uitvinding van Hitler. De RK kerk heeft de gele jodenster verordoneerd in Het vierde Concilie van Lateranen(1215 - 1216) te Rome werd samengeroepen door paus Innocentius III
Besluiten o.a.: Joden moesten een geel insigne gaan dragen en ook moslims moesten onderscheidende tekenen gaan dragen.

De vreemdelingenhaat tegen de araben is als zodanig ook een onderdeel van onze christelijke erfenis.

Natuurlijk waren er veel kutjoden en natuurlijk zijn er veel kutmarokanen (excusez les mots), maar hoeveel kutnederlandres zijn er niet. Naar mijn oprechte gevoel in de laatste groep relatief meer dan in de eerste twee groepen.

Hoe voorkomen we dat vreemdelingehaat tot een maatschappelijke implosie leidt?

Toegevoegd na 10 uur:
Jodenhaat:

1. RK De kerk voerde de jodenster in
2. Maarten Luther schreef het boek:' On the jews and their leis'
3. Henry Ford schreef ook een boek: The International Jew - The World's Foremost Problem
4. Curchill (of zijn ghostwriter) schreef:“The central fact which dominates the relations of Jew and non-Jew is that the Jew is ‘different.’ He looks different. He thinks differently. He has a different tradition and background. He refuses to be absorbed.”

Het zijn eigenlijk Fitna fims avant la lettre!!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Omdat mensen het liefst de schuld bij andere leggen. Als iemand zijn/haar baan kwijt raakt pikken de 'buitenlanders'hem in. Als de uitkeringen te laag zijn komt dat omdat heel veel buitenlanders op uitkeringen leven. Verder staat discriminatie en de fouten van buitenlanders nu erg in de schijnwerpers door mensen als rita verdonk en geert wilders. Waarschijnlijk was er altijd al zoveel vreemdelingen haat maar nu praten mensen er gewoon meer over door geert wilders.

Een jood en een vreemdeling kan een en dezelfde persoon zijn en dan is het precies hetzelfde... Begrip zorgt ervoor dat de vreemdeling de status van "vreemd" verliest... Dus dialoog en begrip lost alles op... Ik hoop dat meer en meer mensen dit kunnen zien, en dan komt het toch allemaal goed... God zij dank... Mag ik dit nog toevoegen... De tijden worden niet slechter, de wereld gaat niet achteruit... Het is alleen dat het slechte jammer genoeg veel luidruchtiger is... Hoe hard klinkt een bom en hoe zacht is begrip...

Een implosie zou nog niet zo erg zijn,een explosie is beroerder! Het zijn in beide gevallen ongefundeerde meningen,als het dat al zijn,want vaak worden mensen zo opgevoed,net als met geloof en weten ze niet beter! Een beetje meer verdraagzaamheid zou al heel wat oplossen en een dialoog met vreemdelingen of joden of(zoals hier nu op GV weer blijkt)met mensen met een andere geaardheid zal volgens mij die haat flink doen afnemen! Want: Onbekend maakt onbemind!

In economisch slechte tijden is het altijd zo dat er bevolkingsgroepen de 'zwarte piet' kregen toegespeeld. De ene keer de ene, de andere keer de andere bevolkingsgroep. En altijd is er wel een populistische karikatuur die de taak op zich neemt om haarfijn uit de doeken te doen waarom anderen slecht zijn, waarom ze veel kosten, waarom we niet tolerant moeten zijn, waarom dit en waarom dat. Hoe we voorkomen dat vreemdelingenhaat uitgroeit tot een nationaal probleem is simpel. Daarvoor gaan we met z'n allen eens in de vier jaar naar de stembus. En dan kiezen we daarvoor, of niet. De grootste stap die we moeten nemen is het besef dat we allemaal gezamenlijk met een probleem zitten (we hebben een stukje welvaart, dat is het probleem) en dat probleem moeten we allemaal oplossen (we moeten dus dat stukje welvaart als belangrijk exportartikel gaan zien, zodat iedereen daar wat van heeft).

Als de tijden moeilijk zijn is er altijd een pispaaltje. Dat zijn dan meestal de vreemdelingen, de buitenlanders, joden. Maar met joden is het toch nog anders. Deze bevolkingsgroep wordt soms diep gehaat. Ze doen het altijd verkeerd... In de geschiedenis werden joden altijd veroordeeld als er pest was of een andere besmettelijke ziekte. Zij hadden het gedaan. Waarom? Omdat er bij hun vaak geen slachtoffers vielen, dit kwam doordat zij volgens hun wetten heel hygiënisch leefden. Ook nu, met het hele Palestijnse gedoe, wordt Israël veroordeeld, terwijl er bij beide kanten schuld ligt. Soms heb ik het gevoel dat dit komt omdat volgens de bijbel de joden Gods volk zijn. Zelfs in de Bijbel gebeurde dit ook. Ik ken veel joodse mensen. Ze zijn eigenzinnig, maar ik mag ze heel graag. Ze hebben iets... We hebben massaal gezegd: "wat in de tweede wereldoorlog gebeurde, mag nooit meer gebeuren". Het gebeurt weer en wat kunnen we er aan doen? Wat kunnen we er hier aan doen in Nederland? Dat is je vraag. Laten we beginnen om tolerant te zijn tegen elkaar, naar je buren, je collega's, in de winkels, in het verkeer. In het klein in je eigen omgeving beginnen. De campagne "een kort lontje" is niet voor niets gevoerd! Laten we niet zo agressief zijn. Ook hier op GV niet. Iedereen mag toch zijn zo als hij of zij is. We mogen toch respect hebben voor ieder mens? Laten we het mooie (wat soms wel diep verstopt zit) in elkaar oproepen. Dus kortom: begin bij je zelf.

jodenhaat is wel een heel sterk voorbeeld van vreemdelingenhaat maar de 2 zijn geen synoniem. vreemdelingenhaat staat voor mij voor alles wat mensen als bedreigend voor hun eigen subjectieve waarheid en cultuur beschouwen. die "bescherm" cultuur is helaas niet alleen aan de de blanken of de rijke westerlingen toe te schrijven, alhoewel laatstgenoemde het meest gruwelijk hun stempel daarop hebben gedrukt is het van alle rassen en alle culturen angstig te zijn voor alles wat anders is.

Xenofobie (vreemdelingenhaat) Kan zich uiten in rassendiscriminatie geweld en zelfs genocide. Jodenhaat (antisemitisch) is een voorbeeld van de uit te hand gelopen haat tegen hun religie. Jodenhaat heeft inderdaad al een hele oude geschiedenis en heerst nog steeds. Dit is dan ook de reden waarom het een begrip is geworden. Hoe voorkom je een vreemdelingenhaat uit de hand gaat lopen? Dat kan je terug zien in de geschiedenis. Kijk naar Adof Hitler. Die heeft in zijn tijd in een korte tijd zijn volk gehersenspoeld en het tegen de joden gezet. Door middel van indoctrinatie dus. Als er maar lang genoeg tegen de mens gezegt word dat iemand slecht is gaan mensen dat geloven. Mensen zoeken namelijk altijd een zondenbok. Zodat ze zelf niet verantwoordelijk zijn. Als Geert Wilders maar lang genoeg doorgaat met zijn uitstpraken, zullen steeds meer mensen gaan geloven dat de Marokanen de schult zijn van alle problemen in Nederlandand. Er zijn mensen in Nederland die Geert Wilders vergelijken met Hiltler maar zover wil ik niet gaan. Maar het laat wel zien dat de mens makkelijk te indoctrineren blijft, ondanks dat ze de geschiedenig kent.

Jodenhaat is een ungefundeerde haat die al eeuwen een feit is. Vreemdelingenhaat sec is terug te voeren op angst voor het onbekende. De vreemdelingenhaat waar jij je discussie over wilt voeren, want een vraag is dit niet, heeft een andere oorzaak. Er is nu een aversie tegen moslims in Nederland. Niet tegen vreemdelingen. Redenen lijken me wel bekend, of je ze nu gegrond of niet gegrond wilt noemen. Veel Marokkanen functioneren niet en daar is ook een aversie tegen. En als de marokkanen Christelijk waren geweest hadden ze deze aversie ook over zich heen gekregen. Zuiver een gevolg van het gedrag. Kutnederlanders zijn Nederlanders. En die hebben we altijd gehad hier. Kutmarokkanen niet. En dus ontstaat er gezeik. Oorzaken zijn makkelijk te vinden. Als ik jou was geweest had ik de link tussen Joden en haat niet gemaakt en had een andere vraag gesteld, of geen vraag. Dit is wat je noemt verdekte provocatie. Staat heel nu.nl ook vol mee.

Er zit een enorm verschil tussen. Vreemdelingenhaat heeft te maken met angst voor (het) onbekende. De angst dat je op je werk vervangen wordt door een nieuwkomer. Dat de nieuwkomers een cultuur mee brengen die jouw ordelijke leven overhoop kan halen enz. Jodenhaat is een afkeer tegen een specifieke groep (voor wat voor een reden ook). Je moet ook onderscheid maken tussen afkeer voor Joden om Bijbelse redenen en de afkeeer voor Joden die door de nazies werd gepromoot. Bedenk dat in de tijd dat alleen de blanke westerling als intelligent werd beschouwd je in die specifieke cultuur eigenlijk alleen het Christendom en Joden overhield. Die Joden vormden dus een minderheid met een beduidend andere religie. Sterker nog: de Joden waren verantwoordelijk voor de dood van Jezus. Dat religieuze aspect was erg belangrijk. Joden hadden andere leefregels dan Christenen en dat was in een samenleving waarin Katholieken en Protestanten al niet met elkaar om gingen een zwaar punt. De afkeuring van Joden die je in je voorbeelden noemt is niet veel anders dan de afkeuring die men toen ook had voor de Islam. De Islam echter was niet eigen straten maar hoorde bij de arabieren, niet bij het westen en kreeg dan ook weinig aandacht De Jodenhaat zoals die door Hitler werd gepredikt was darop gebaseerd maar was meer een vorm van haat die je nu nog ook ziet bij samenzweringsfanaten in de VS. Meer specifiek: Hitler had een zondebok nodig voor de ellende in Duitsland en historisch gezien (zie de zwarte dood) werkt het erg goed om de Joden als die zondebok aan te wijzen. Daar kwam ook nog dat, in tegenstelling tot andere minderheden, Joden succesvol zijn in de westerse samenleving en een hogere weerstand hadden tegen de economische crisis. En je gaat als Christelijke Duister niet de Christelijke Duister de schuld van alle ellende geven. Hitler speelde daar heel slim op in. Zo slim zelfs dat nu nog veel mensen Hitlers onzin geloven. De historisch door Christenen gewantrouwde Joden waren een minderheid die gelijkwaardig genoeg waren om succesvolle ondernemers, wetenschappers en politici te kunnen zijn. Daar het geen zin heeft om economische ondergang te wijten aan een minderheidsgroep van arme gastarbeiders die minstens zo hard getroffen zijn kies je als politicus een groep die de arme onderklasse sowieso al niet mag: rijke industriëlen en kapitalisten. In die groep zoek je de meest prominente minderheidsgroepering en voila: 1 zondebok voor een zware economische crisis.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100