Hoe komt het dat (veel) mensen de slechte dingen makkelijker onthouden dan de positieve dingen?

Het valt me op dat heel veel mensen direct weten waar je het over hebt als je zegt.. 11 september. maar heb je het over een verjaardag, dat mensen eerst op een kalender moeten kijken wanneer die ook al weer eens is.

Toegevoegd na 20 minuten:
of maak er van ipv een verjaardag. een geboorte van een baby. prinses Amalia bijvoorbeeld. er zullen weinig mensen zijn (in ieder geval minder mensen.. dan bij 9/11) die dat nog precies goed weten op welke datum dat was.
maar mensen onthouden wel dat Lady Diana is omgekomen bij een ongeluk in een tunnel

Weet jij het antwoord?

/2500

Je neemt bij je vraag aan dat het waar is, en vraagt waarom dat zo is. Persoonlijk geloof ik niet eens dat het waar is. Jouw vergelijking met 9-11 en een verjaardag klopt niet, omdat een verjaardag minder positief is dan 9-11 slecht was. De enige manier om je stelling te testen, is door eerst hit te zoeken hoe je positief en negatief met elkaar kan vergelijken ;)

Het brein stelt prioriteiten. Dingen die voor jou heel erg belangrijk zijn, onthoud je beter. Daarom zullen sommigen juist wèl de verjaardag van Amalia herinneren! Over het algemeen heeft zo'n grote aanslag als 9/11 veel meer impact dan de geboorte van de prinses, dus dat is waarschijnlijk waarom de meeste mensen dat beter weten dan de geboorte van Amalia. Daar komt overigens bij dat 9/11 ook altijd wordt aangeduid met '9/11', misschien zouden veel mensen ook niet meer de precieze datum er van weten als het niet steeds zo genoemd werd. Het is voor iedereen verschillend wat hij/zij onthoudt. Sommige mensen leren een lijst Franse woordjes, doen een toets en zijn de woorden 5 minuten later weer vergeten, terwijl ze alle feitjes uit de roddelbladen precies weten en zo alle 'belangrijke' showbizzdata kunnen opnoemen! Als je iets leuk vindt of iets raakt je, onthoud je het beter!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100