Mag een bank op leeftijd discrimineren?

Veel banken hebben een jongerenspaarrekening. Leeftijdsdiscriminatie is echter verboden.

Waarom valt een leeftijdsgroepsgebaseerde rekening niet onder het leeftijdsdiscriminatieverbod?

Weet jij het antwoord?

/2500

Omdat er een korting wordt gegeven indien je aan bepaalde voorwaarde voldoet. Dit is volstrekt legaal, denk bijvoorbeeld aan verzekeringen, je krijgt korting als je langer je rijbewijs hebt, als je goed hang en sluitwerk aanbrengt, als je een gezonde levensstijl aanhangt etc etc etc.

Ik denk niet dat je meer rente krijgt met een jongerenspaarrekening - 't is denk ik meer een aparte naam die ze hebben gegeven om te laten denken dat ze extra om jongeren geven bij de klantenwerving. Ik denk dat een rechter dit dus goed zal keuren.

Omdat de bank ook soortgelijke producten aanbiedt voor andere leeftijdscategoriën. Het zou wat anders zijn als je helemaal geen rekening kan krijgen bij de bank omwille van je leeftijd.

Als je behoort tot die ene procent van de bevoling die zo slim is als jij, kun je dan de rest kwalijk nemen dat ze dat niet kunnen zien? Tuurlijk is dat zo, maar als ze ermee weg komen, dan doen ze dat en als dat niet meer kan dan passen ze hun policy aan en dan komen ze er nog mee weg... Why not try, wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, dat was zo en zal zo blijven...

Waarschijnlijk wordt de rekening aan de ouders aangeboden. Dan wordt er geen onderscheid gemaakt op de leeftijd van het kind, maar op het ouderschap van de ouders (of verzorgers.) Geen leeftijdsdiscriminatie dus. En aangezien de overheid zelf onderscheid maakt tussen ouders en niet-ouders, zal het ook wel geen kinderloosheidsdiscriminatie zijn.

Als de wet 'leeftijdsdiscriminatie' zo strak gehanteerd zou worden, zou er ook geen prijsverschil mogen zijn bij toegangsheffingen bij actractieparken, evenementen, musea enz. enz., waar je dus ook minder hoeft te betalen voor kinderen. Dus een bank mag dat doen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100