Dit gaat eigenlijk niet zozeer om graan, maar vaak meer om soya.
Soya wordt gebruikt in de bio-industrie om slachtvee te voeren. Het gaat er niet echt om dat deze soya dan aan de hongerige mensen wordt gegeven, zo direct is het niet.
Meer de verhouding van het aantal kg voer wat gebruikt wordt voor de productie van een aantal kg vlees is wat belangrijk is: meestal is de verhouding zo'n 1 : 100 (kg vlees geproduceerd : kg voer nodig). Er is dus heel erg veel soya (of graan of anders) nodig voor relatief weinig vlees.
Maar wat ook erg belangrijk is: wat voor hongerige en arme mensen in sommige gebieden als klein stukje grond om eigen eten en inkomsten te verbouwen werd gebruikt, wordt steeds meer ingenomen door rijke mensen om daar soya te verbouwen... wat wij hier in onze bio-industrie dieren proppen!
Gelijk aan de situatie in Indonesië waar veelvoudig ontbossing plaats vindt voor de verbouwing van voer voor de bio-industrie.
De stelling: "als niemand nog vlees eet, is de honger dan de wereld uit" is natuurlijk niet zo te beantwoorden met Ja of Nee. Het zou in ieder geval wel helpen om toekomstige hongersituaties tegen te houden, en bestaande hongersituaties zijn beter aan te pakken. Maar daarvoor hoef je denk ik niet direct helemaal te stoppen met vlees eten, aangezien dit voor veel mensen een (te) rigoreuze verandering is. Minder vlees, en belangrijker: bewuster vlees (biologisch of i.d.) lijkt me al voldoende.