Kan je stellen dat door de multiculturele samenleving mensen elkaar op straat niet meer corrigeren? Of heeft het een weinig met het ander te maken?

Toegevoegd na 5 minuten:
Denk aan: in het wild plassen, iets op de grond gooien e.d.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De misvatting heerst en is zeer hardnekkig dat een multiculturele samenleving een samensmelting is van verschillende culturen en/of dat de minderheids- of vreemde culturen zich volledig hebben geschikt naar de dominante meerderheidscultultuur. De samensmelting zou dus een mono-culturele samenleving hebben moeten opleveren. Aangezien dit (nog) niet is gebeurd, noemt men de multiculturele samenleving een mislukking. Maar een multiculturele samenleving bestaat juist uit verschillende culturen die, al dan niet in vrede, naast elkaar bestaan. Het is zoiets als het stellen dat de bolvormige Aarde is mislukt omdat zij niet plat is. Het elkaar niet corrigeren komt gedeeltelijk door dit naast elkaar samenleven van culturen: men denkt dat de andere zich onbeschoft of vies gedraagt omdat dat bij zijn cultuur hoort. Het corrigeren, denkt men, is zoiets als kritiek hebben op andermans cultuur. De oorzaak ligt echter veel meer bij de onverschilligheid van mensen ten opzichte van zijn omgeving. De woonbuurt bijvoorbeeld is niet meer van ons, vinden wij. Als jij of iemand de buurt vervuilt, ruimt de gemeente het wel op. Toch! Een oplossing van dit probleem is door ieder individu verantwoordelijk te stellen voor de dingen die in zijn directe omgeving gebeuren. Dus jij bent daar verantwoordelijk voor en niet wij! Dit laatste, "wij zijn verantwoordelijk", wordt nog steeds gekoesterd door beleidsmakers. Zij vergeten echter dat mondialisering en modernisering, tegelijkertijd samen gaan met de individualisering van onze samenleving. Twee ontwikkelingen die van ons een andere sociale houding vergen.

Ik heb daar zelf een heel ander idee bij. Vroeger kregen mensen kinderen, het overkwam ze gewoon. Tegenwoordig zijn bijna alle zwangerschappen gepland en zijn de kinderen veel meer gewenst. Daardoor gaan ouders anders met kinderen om, sommige kinderen worden echt behandeld als prinsjes en prinsesjes. Van zulk soort ouders mag je niks meer tegen hun kinderen zeggen, en die kinderen leren ook dat ze van niemand anders dan hun ouders wat aan hoeven nemen. Ik heb wel eens gehad dat iemand met haar kind bij mij thuis was, en dat kleine kind zat aan mijn stereo. Ik vroeg om dat niet te doen, maar de moeder zei: nee, zij mag dat. Het was dus MIJN stereo en MIJN huis! Dat is in mijn idee waarom je elkaar niet meer mag corrigeren. Vroeger kwamen kinderen gewoon, en moesten ze niet te veel in de weg lopen, nu mag je een kind niet in de weg lopen (bij wijze van spreken). Ik heb zelf totaal niet het idee dat dit komt door de multiculturele samenleving.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100