Hanteert de politie eigen (?) normen voor stressbestendigheid en flexibiliteit?

Mijn zoon is 5 jaar commando geweest. Heeft gevochten in Irak en in Afghanistan, onder mortiervuur gelegen, overnacht in woestijnen, leiding gegeven, als sniper mensen leren schieten etc. etc.
Daarna is hij 4 jaar bewaker geweest van de Ned. ambassade in Bagdad met alle georganiseer en gevaar van dien.

Onlangs bij een beroepsadviesbureau getest en daar kwam (natuurlijk) uit dat ie heel stressbestendig en flexibel is.

En nu zeggen ze bij de politie dat hij niet stressbestendig en niet flexibel zou zijn.... (gesolliciteerd op niv. 4).
En dus niet aangenomen.

Niemand die het snapt. Snapt iemand hoe dat zit?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het keuringsrapport voor de politie wordt opgemaakt door een psycholoog, nadat er een gesprek van ongeveer een uur met de kandidaat heeft plaatsgevonden. De psycholoog gaat dan compleet af op de indruk, die hij heeft opgedaan tijdens dit gesprek. Is natuurlijk een moment opname. Als uw zoon die dag nou niet zijn dag had, net even de verkeerde antwoorden gaf, in de ogen van de psycholoog, dan kan er best een vertekend beeld ontstaan. Bij een volgende keuring is het misschien heel anders.

Er zijn natuurlijk diverse vormen van stress. De druk van de kans dat een kogel op je afgevuurd wordt is anders dan de stres van een berg papierwerk die op te lossen is. Wellicht dat de functie waar hij naar solliciteerde een andere druk op hem zou leggen dat die van bewaker. Hetzelfde geldt een beetje voor flexibiliteit. Hij kan best in staat zijn om zomaar naar Bagdad te verhuizen, omdat dat een opdracht is. Maar van de regels afwijken kan hij misschien niet, en is dus in dat opzicht niet flexibel.

Ik heb zelf een achtergrond als Marinier en kwam ook niet door dat soort testen. Wat kan zijn is dat militairen erg gewend zijn exact opdrachten uit te voeren (En goed) Maar nooit echt geleerd hebben om zelf oplossingsgericht beslissingen te nemen. Dat is geen slechte competentie maar voor het vak van agent wel nodig. Je zoon zal een perfecte vent zijn en veel aan kunnen, maar dat hij geen agent kan worden maakt hem niet slecht. Ik krijg nog steeds tijdens mijn functioneringsgesprekken te horen dat ik op veel momenten reageer als een militair. Te veel respect voor leiding en daardoor mijn echt wel gewaardeerde mening niet durf door te duwen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100