Heeft de tegenwoordige jeugd het moeilijker dan de vroegere jeugd?

Ik lees en hoor over zelfmoordneigingen, allerlei gestelde stoornis-diagnoses en behandelingen etc. De psychologen en psychiaters hebben het druk met de huidige jeugd.
Waardoor komt dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je zou haast denken van wel, helaas weet ik niet hoe het vroeger was. Dus een echte vergelijking kan ik niet maken voor je. Ik kan je wel wat vertellen over de hedendaagse maatschappij, waarin zowel de man als de vrouw wil werken ook al krijgen ze kinderen. De kinderen zullen ze dan eerder naar een opvang sturen. Als de kinderen later naar school gaan, dan zijn ze naar school vaak alleen thuis. Totdat de ouders ook thuiskomen vanuit hun werk. En na een hele werkdag wordt een mens in deze tijd steeds vermoeider. En thuis moeten ze nog koken, afwassen en eventuele andere huishoudelijke taken uitvoeren. En soms zelfs wel thuiswerken. Kortom hardwerkende vermoeide ouders die mogelijk weinig fut kunnen opbrengen om ook hun kinderen goede en oprechte aandacht te geven. Sommigen zeggen dat het goed is en dat de kinderen snel zelfstandig kunnen worden. Helaas blijft er vaak weinig ruimte over waarmee de kinderen hun emoties kunnen uiten en over hun problemen/ dag kunnen praten. Ik snap ook wel hoe dit komt, omdat men vroeger het niet prettig vond om huisvrouw te zijn. De vrouw voelde zich onderdrukt en minderwaardig als de man. De vrouw wilde ook gaan werken, wilde ook carrière maken. De emancipatie! Ik zeg niet dat de emancipatie verkeerd is geweest, men heeft alleen niet in de gaten gehad dat de jeugd het daardoor moeilijker heeft. Langzaam maar zeker zie je dit beeld ook gaan veranderen. Ouders willen minder lang werken, verdelen daarmee hun tijd om ook rond de kinderen te kunnen zijn. In die gezinnen zie je vaak meer rust en stabiliteit. Maar in die gezinnen die meer leunen op twee salarissen, zie je meer spanning binnen het gezin. Een kind heeft nu eenmaal een volwassene nodig om zich heen. In ieder geval op die momenten dat hij zijn verhaal kwijt moet, zodat hij zijn emotie kan verwerken. In deze tijd zie je meer kinderen die vastzitten in hun eigen emoties. Hebben vaak niemand bij wie ze dit kwijt kunnen, zelfs hun eigen ouders niet. Een hele goede film die dit prachtig weergeeft is de film: Bang, bang, you're dead. Dit is hoe ik momenteel de maatschappij zie en het probleem van de jongeren kan verklaren.

Nou,wij moeten vééél meer presteren dan de oudere,vroegere mensen. Op school bv en ook tegenover vrienden en vriendinnen enzo doordat je écht cool gevonden wil worden dus dat je in alles zo goed mogelijk moet uitblinken en dus ook dat wij het vééél drukker met vanalles hebben dan de vroegere mensen,want wij hebben vééél meer te doen (gamen,computeren,chatten,smsen,uitgaan,enz. bedoel ik) Toegevoegd na 1 minuut: o ja vergeet ik : en dat geeft dus bij veel kinderen een heleboel druk enzo zodat ze als ze het niet bij kunnen houden dus in een vette megadepressie komen en dan soms het niet meer zien zitten en dus zelfmoordneiging kunnen krijgen.

Aanvulling op wat al geantwoord is: Ze weten ook steeds meer over bepaalde ziektes en stoornissen, en kunnen daardoor vaker een diagnose stellen. Vroeger was een kind gewoon druk, nu word er gelijk een labeltje ADHD opgeplakt.

Ja en nee. Er wordt door ouders wellicht onterecht gedacht dat hun kind alles moet kunnen. Vroeger mocht je tot je 12re zowieso gewoon kind zijn. Moest je niet op de 8e al huiswerk maken. En computers ed waren er niet meer bij. Dus er is continue druk om te preseteren op allerlei gebied. Aan de andere kant zijn nu normen en waarden aan het vervagen en denken jongeren dat merken, kleding, haarstijl en image belangrijk zijn. De generaties van 30 jaren geleden zijn opgegroeid met tweedehands kleding beurzen ed. en gaven minder om image. Daardoor is het leven nu lastiger voor de jongere die niet sterk genoeg is om door de fake heen te kijken en te beseffen wat nu echt belangrijk is in het leven

Ja, de huidige jeugd heeft het veeeeeel moeilijker. Wij konden eindeloos spelen. Alleen onze hond had adhd want die werd te weinig uitgelaten. De prestatiedwang was veel minder.

Is een zinloze vraag, omdat het erg subjectief onderwerp is, maar ook wel beladen. Ten eerste maakt de jeugd zich druk over allerlei zaken die niets voorstellen, de ouders staan dat toe of bevorderen dat zelfs, de risico's van het bestaan worden door de jeugd wel gevoeld, maar zijn moeilijk in te schatten. In dat opzicht verschilt de jeugd van nu niet met mijn jeugd. Ik herinner mij ook, dat 'wij' het moeilijk hadden met de koude oorlog, Vietnam, kernwapens, de gringe kans op een baan, de onderdrukking van het geloof, door de autoriteiten, en het 'gesundes volksempfinden'. Ik zeg alleen, dat de problemen de jeugd inventief maakt, terwijl de welvaart de jeugd lui maakt en de inventiviteit dood maakt. Als je in de groep wilt passen, dan heeft de jeugd het nu wel moeilijk, studeren was vroeger minstens even zwaar als nu, alleen heeft de onderwijsmaffia de lesstof een stuk slechter gemaakt, minder abstract, wat voor de jeugd met hersens al een stuk moeilijker is. Als ik nu lesboeken zie, dan denk 'ik god wat een brij, wat is nou relevant'. Jongeren van nu zijn wel een stuk decadenter. Voor de rest, als de jongeren het nu wel of niet kunnen trekken, dan verandert het vanzelf weer. Zo werkt de maatschappelijke cybernetica nu eenmaal.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100