Wat zou er voor nodig zijn om een parlementair systeem te veranderen in een presidentieel systeem?

En is dat wel eens gebeurd?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De overgang van 4e naar 5e republiek in Frankrijk is zo'n voorbeeld dat je zoekt. In de 4e republiek had het parlement veel macht en was de premier de belangrijkste figuur (er was ook een president met weinig macht).. Toen dat slecht werkte omdat er steeds kabinetten vielen, heeft men gekozen voor een systeem waar de president (De Gaulle was de eerste) het meeste macht heeft.

Dan zou daar een referendum over gehouden moeten worden uiteindelijk. Naar mijn weten is dit in NL nog nooit voorgekomen.

Wat bedoel je? Een parlementair systeem kan een president hebben, dus er is geen verschil. Wij hebben in Nederland een parlementaire constitutionele monarchie, waarbij de Koningin een zeer beperkte macht heeft. De verantwoordelijkheid ligt bij de ministers. De macht van de Koningin is vervat in de spelregels rondom de formatie van nieuwe regeringen. Zij is luisterend oor, en bewaakt de toepassing van de afgesproken regels. Gelukkig. Zodat er geen ongeleide projectielen dingen kunnen roepen die niet passen in de democratie.

Je moet de wetten aanpassen. Het is natuurlijk vroeger wel gebeurd in De Zeven Provincien' Den aan de stadhouderloze tijdperken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100