Kan ik de nederlandse staat aangeven bij de europese comissie?

De sleepwet

De vernieuwde Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, ook wel sleepwet, geeft een uitbreiding van de middelen die de diensten (AIVD en MIVD) mogen inzetten. De grootste veranderingen zijn:
Er mag een zogenaamd “sleepnet” worden ingezet om massaal online communicatie af te luisteren, ook van niet verdachte burgers. Zo mag een hele wijk afgeluisterd worden wanneer er een verdacht persoon in woont.
Alle geautomatiseerde apparaten mogen gehackt worden. Denk bijvoorbeeld aan uw telefoon, computer of smart-tv.
Er mag een geheime DNA-databank aangelegd worden waar iedereen in terecht kan komen.
Verzamelde data mag met buitenlandse inlichtingendiensten gedeeld worden, ook zonder deze eerst geanalyseerd te hebben.
Instanties als de Raad van State, de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, de Nederlandse Vereniging van Journalisten en verscheidene wetenschappers hebben al hun zorgen geuit over deze wet. De wet is op 11 juli aangenomen door de Eerste Kamer.

Ik vind dit een ernstige vorm van privacyschending en als fb dit doet krijgen ze torenhoge boetes. Waarom de nederlandse staat dan niet?

Weet jij het antwoord?

/2500

Om het kort te houden: neen dat kunt u niet. (U kunt het natuurlijk wel, maar dat heeft geen enkele zin) De Europese Commissie mag als enige EU-instelling wetsvoorstellen indienen; zij heeft het zogenaamde recht van initiatief. Daarnaast controleert de Commissie of de Europese wetgeving juist wordt toegepast in de lidstaten. Het is niet nodig dat alles op Europees niveau wordt geregeld, als een lidstaat een bepaalde wetgeving nodig acht mogen zij dit zelf regelen. Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten is door de Eerste Kamer getoetst op haar rechtmatigheid en aangenomen. Toegevoegd na 13 minuten: De Europese Commissie controleert of de Europese wetgeving juist wordt toegepast in de lidstaten. Bij overtredingen kan de Commissie een lidstaat dwingen zich aan Europese regelgeving te houden, door een procedure te starten bij het Europese Hof van Justitie. De Europese wetten - het gemeenschapsrecht - moeten in alle lidstaten hetzelfde worden uitgevoerd. Het Hof van Justitie ziet er verder op toe dat het EU-recht in alle lidstaten op dezelfde manier wordt toegepast.

Bronnen:
https://www.aivd.nl/onderwerpen/nieuwe-wet...
https://www.eerstekamer.nl/begrip/wat_doet...
https://www.eerstekamer.nl/wetsvoorstel/34...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100