Wat moet ik doen als iemand zonder mijn toestemming mijn paspoort in bezit heeft?

Ik ben 16 jaar en ik ben weggelopen van mijn vader. Ik woon nu bij mijn moeder. Mijn vader heeft mijn paspoort nog en weigert hem te geven. Wat moet ik doen? Want volgens de wet moet ik mijn paspoort 24/7 bij me hebben.

Weet jij het antwoord?

/2500

Als je vader blijft weigeren , zou ik een identiteitskaart aanvragen bij de gemeente. Kost niet vreselijk veel: (dagelijks) probleem opgelost. (Anders is het als je bijvoorbeeld met vakantie wilt naar het buitenland, maar daarvoor zou ik eens bij de gemeente aankloppen.) Toegevoegd na 8 minuten: Identiteitskaart Overigens is de toestemming van de (gezaghebbende) ouders niet vereist voor de aanvraag van een identiteitskaart (ID-kaart), indien de minderjarige de leeftijd van 12 jaren heeft bereikt. Op deze wijze kan een snelle en praktische oplossing worden gevonden indien een ouder weigert zijn toestemming te geven. Deze is dan immers niet nodig voor de aanvraag van het reisdocument. Houdt u er echter wel rekening mee dat de identiteitskaart slechts geldig is voor het reizen naar een beperkt aantal Europese landen. Toegevoegd na 29 minuten: EX weigert toestemming Als ex weigert en het niet mogelijk is zijn of haar toestemming én originele paspoort te overleggen? Dan kan aan de rechter vervangende toestemming gevraagd worden. -----Paspoortwet----- Verzoek aan rechter om de vereiste verklaring van toestemming van de weigerende ouder te vervangen door verklaring van de rechter. Andere ouder dient Verzoek in te dienen of minderjarige ZELF als deze inmiddels 16 jaar is. (Lees bron, komt meer bij kijken.) Na toewijzing van verzoek door rechter kan paspoort dus zonder toestemming van andere ouder worden afgegeven! en kan een vakantie toch doorgaan. Lengte procedure Houd rekening met de rechtbankprocedure, kost vrij veel tijd. In spoedeisende gevallen kan eventueel een kort gedingprocedure overwogen worden, maar ook die procedure kan meerdere weken tijd kosten. Kom dus snel in actie als vakantie ook een reden is.

Bronnen:
http://www.kernkamp.nl/nl/diensten/familie...

De identificatieplicht houdt in dat iedereen vanaf 14 jaar een geldig identiteitsbewijs moet kunnen tonen als de politie daar om vraagt. Dat wil niet zeggen dat je 24/7 een paspoort bij je moet hebben. Er is een toonplicht en geen draagplicht, al betekent dat in de praktijk dat je wel een identiteitsbewijs bij je moet hebben. Dat hoeft echter geen paspoort te zijn, een identiteitskaart mag ook. Het lastige is hier dat je minderjarig bent. Je vader heeft daarmee het recht om jouw paspoort in bezit te houden. Het is geen diefstal, bijvoorbeeld. Je kunt aangifte van vermissing doen bij de politie, maar daarmee moet je ook verklaren dat je niet weet waar hij is of wie hem heeft en dat is niet juist. Je zou via de kinderrechter kunnen proberen het paspoort te krijgen, maar het aanvragen van een identiteitskaart is makkelijker. Voor een identiteitskaart heb je vanaf 12 jaar geen toestemming meer nodig van beide ouders. Voor een nieuw paspoort heb je tot je 18e toestemming van beide ouders nodig. Als toestemming ontbreekt kan de gemeente toch besluiten tot verstrekking. Ook kun je de kinderrechter vragen om vervangende toestemming. Toegevoegd na 2 uur: (Ten overvloede: dit is GEEN advies tot het doen van valse aangifte.)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100