was het verboden om als oost-duitser naar west duitse tv te kijken?

in bijvoorbeeld west berlijn stond/staat de funkturm, een tv en radiomast die krachtig genoeg was om heel berlijn van tv en radio te voorzien, inclusief oost berlijn. was het als oost-berlijner verboden om hier naar te kijken

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, het was voor hen niet verboden. De mensen die in Oost-Duitsland de zenders van West- Duitsland konden ontvangen konden er gewoon naar kijken en wisten dus hoe het leven in het westen eruit zag. Er waren uiteraard plaatsen zoals in Dresden bijv. die buiten de reikwijdte lagen en die geen westerse zenders konden ontvangen.

Bronnen:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Duitse_Democ...

Ja, dat was verboden. Het werd Vituelle RepublikFlucht (Virtuele Republiekvlucht) genoemd. De reden daarvoor was dat wie naar West-Duitse tv keek geïnfecteerd zou kunnen worden met anti-socialistische denkbeelden. Er was veel controle op, men heeft diverse keren geprobeerd om antennes van daken te laten halen of te verbieden. Ook werden bv kinderen op school gevraagd hoe de klok die voor het journaal op tv was er uit zag; in de DDR was de klok vierkant en in het westen rond. Mensen die werden betrapt (of verdacht) van het kijken naar West-Duitse tv werden daarna over het algemeen streng in de gaten gehouden door de Stasi. In vergaande gevallen werden mensen ontslagen of overgeplaatst naar lagere functies. Een andere geliefde strafmethode was de kinderen verbieden om examen te doen op de middelbare school; zonder diploma was het vrijwel onmogelijk om een vervolgstudie te doen of een baan te vinden.

Bronnen:
http://www.achterdemuur.nl/ministerium_fur...
https://duitslandinstituut.nl/naslagwerk/1...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100