moet je nog altijd je rijbewijs bij je hebben in Nederland?

de politie kan toch makkelijk controleren of je dat bij je hebt (je moet je toch kunnen legitimeren aan de hand van iets anders?)

Toegevoegd na 1 uur:
het staat dan wel in de wet, heel zinvol in vroeger tijd, maar nu kan politieambtenaar toch eenvoudig nagaan of je een rijbewijs hebt of niet?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ja, je moet je rijbewijs ook daadwerkelijk bij je hebben; je kutn niet de politie opzadelen met het werk om een database te controleren. Het is bovendien een simpele wettelijke eis, of je dat leuk/zinnig vindt of niet (art 160b Wegenverkeerswet).

Bronnen:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0006622/Hoof...

Je kunt je niet aan de hand van iets anders legitimeren om auto te rijden. Het rijbewijs is daarvoor de legitimatie. Het geeft aan dat het legitiem (wettig, legaal,rechtmatig) is dat jij in een auto rijdt. Het is het bewijs dat je er lessen voor gehad hebt en je er een soort van diploma ( rijbewijs) voor hebt gehaald. Je haalt dus legitimatie en identificatie ( wie je bent) door elkaar. Uiteraard zou de politie aan hand van jouw identificatie kunnen navragen of je daadwerkelijk een rijbewijs hebt. Het kost ze dan echter meer tijd en ook geld en daarom is het vereist dat je jouw rijbewijs altijd bij je hebt als je in de auto rijdt. Dit is wettelijk zo bepaald dat je te allen tijde jezelf kunt legitimeren met een pas of dergelijke bij het uitoefenen van een beroep of vaardigheid waarvoor een pas vereist is. Het is zelfs zo, dat indien een beveiliger op Schiphol zijn pas niet kan tonen als hij een doorgang door moet die bewaakt wordt, naar huis gestuurd wordt ook al kennen zij hem en gaat hij dagelijks door de poort. Het zijn gewoon de regels en daar moet je je aan houden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100