Mag de president van de verenigde staten zomaar een wet die hij zelf heeft bedacht goedkeuren zonder instemming van het congres?

Weet jij het antwoord?

/2500

Nee, natuurlijk niet... Dat zou een gekke boel worden(!) Obama is een fel tegenstander van de Amerikaanse wapenwet, deze is grondrechtelijk vastgelegd. Hij zou dan op één van z'n slapeloze nachten een wet kunnen bedenken die het dragen/gebruiken van wapens verbiedt, en deze wet zonder inmenging van het Congres er doorheen jassen en daarna goedkeuren... Dunkt mij niet.

Nee. In de VS is het congres de wetgevende macht. Het congres bestaat uit het Huis van afgevaardigden en de senaat. Beide moeten met een gewone meerderheid van stemmen (de helft plus 1) met een wetsvoorstel instemmen om het van kracht te laten worden. De president heeft wel een vetorecht: hij kan dit gebruiken om door het congres genomen besluiten over de vaststelling van wetten terug te draaien. In dat geval kan het congres met 2/3 meerderheid het presidentiële veto weer ongedaan maken. Maar zelf een wet vaststellen buiten het congres om is voor de president van de VS onmogelijk.

Bronnen:
Seriese, R.C. & W.H. Blok....

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100