Wat doet het AT (arrestatie team) precies voor werk?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Wanneer we het takenpaket van de AT's zelf verder uitwerken, dan zien we dat de officieële naam van Aanhoudings- en Ondersteuningseenheid wel een goede benaming is: * Aanhouden vuurwapengevaarlijke verdachten Verdachten waarvan redelijkerwijs kan worden verwacht dat ze zich met vuurwapengeweld zullen verzetten tegen hun aanhouding worden door het AT aangepakt. * Beveiligen van "harde" en "zachte" objecten Het beveiligen van objecten ("harde") of personen ("zachte"): verdachten, informaten, VIP's, rechtzittingen e.d. * Consolideren en beveiligen van actieplaatsen Het veiligstellen, en veilighouden, van PD's van bijv. gijzelingen, ontvoeringen, kapingen en dergelijk om eventueel op te treden. * Strafinrichtingen Optreden bij gijzelingen en eventueel ontsnappingen in strafinrichtingen. * Adviseren Adviseren bij situaties als gijzelingen, kapingen e.d., met betrekking tot bepaalde scenario's. * Tactische assistentie Het adviseren en assisteren bij tactisch of technisch moeilijke aanhoudingen. * Adviseren en assisteren andere eenheden Het adviseren en eventueel assisteren van andere operationele eenheden bij het maken van plannen en het uitvoeren van deze plannen voor aanhoudingen in gebouwen of openbare gelegenheden. * Bijzondere Bijstandseenheid (BBE) Het beschikbaar stellen van precisieschutters voor de BBE-Politie scherpschuttersgroep. * Fungeren als stand-in Bij een dreiging van gewapende misdaden als overvallen en ontvoeringen paraat staan om deze te voorkomen. * Assistentie collega's Het verlenen van assistentie aan andere Arrestatieteams in de vorm van zowel materiaal als personeel. * Levensbedreigende situaties Het optreden in levensbedreigende situaties, daar waar de reguliere politiefunctionaris niet de juiste training en middelen tot zijn beschikking heeft. Dit zijnde zeer complexe of moeilijke aanhoudingen.

In de praktijk komt het er op neer dat voor personen, die aangehouden moeten worden en als vuurwapengevaarlijk bekend staan, het AT ingeschakeld moet worden. Tenzij wachten op het AT te lang op zich laat wachten.

Een arrestatieteam is een gespecialiseerde eenheid van de Nederlandse politie. Zijn taak is het ingrijpen in levensbedreigende situaties, zoals een gijzeling, arrestatie van een vuurwapengevaarlijke verdachte of een potentiële 'springer' (zelfmoordenaar).

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Arrestatieteam

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100