Wat kan ik doen als stakers mij tegenhouden?

Nu maandag is er een algemene staking in België.

Ik zit niet bij de vakbond en kan het niet riskeren om niet te gaan werken wegens mijn financiële situatie.

Als de stakers wegblokkades opzetten en mij niet willen door laten, wat kan ik hier dan aan doen?

Mag ik de politie bellen en kunnen zij iets doen? Mag ik gewoon doorfietsen en hun aanklagen als ze me tegenhouden eventueel met geweld?

LET OP! Dit is geen aanzet tot discussie om al dan wel niet te staken, dit is gewoon een vraag: 'wat kan ik doen?'

Bedankt

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Net zomin als in Nederland zal de politie zich in België laten "gebruiken" als persoonsbegeleider-voor-werkwilligen bij een officieel door vakbonden uitgeroepen staking. En net zomin als in Nederland heb je recht op loon bij een georganiseerde staking. Uit Belgische bron: "Ik ben niet of te laat op het werk geraakt Als je op weg naar je werk bent, en door onverwachte omstandigheden niet (of te laat) op je werk geraakt, dan word je gewoon betaald door je werkgever. Dat kan bijvoorbeeld een stakerspiket onderweg zijn, of de bus die niet komt. “Je krijgt geen loon als je perfect op voorhand wist dat de bussen niet zouden rijden”, vertelt Jan Vanthournout, legal manager bij SD Worx. “Je moet dus normale inspanningen doen of maatregelen nemen om op je werk te geraken. Als je dan te laat komt, of helemaal niet doordat het je te veel tijd zou kosten, dan heb je recht op gewaarborgd dagloon.” Ik kan niet werken door de staking Je bent op tijd je werk geraakt, maar je kan niet beginnen werken door een staking. Bijvoorbeeld door een stakingspiket aan je bedrijf of bedrijventerrein, of door een staking van de firma die jullie pakjes of grondstoffen moet aanleveren. “Als je niet kan werken door een staking heb je geen recht op gewaarborgd dagloon”, zegt vertelt Jan Vanthournout. “Een beetje ironisch, want als je niet of te laat op je werk geraakt, krijg je wel loon. Dit is zo om te vermijden dat stakers zich zouden “vermommen” als werkwilligen, zich zouden aanmelden om te komen werken en zo toch hun dagloon zouden krijgen. Heel uitzonderlijk komt de RVA tussen voor werkwilligen die niet kunnen werken en geen belang hebben bij de staking.” Dat ‘niet kunnen werken’ moet wel streng beoordeeld worden. “De werkgever moet kunnen aantonen dat hij je niet aan het werk kan zetten. Als je ander of minder nuttig werk kan doen dan normaal, dan moet je bedrijf je nog wel betalen. Als bij een staking van de buschauffeurs bijvoorbeeld 2 chauffeurs wél willen rijden, dan moeten die betaald worden. Misschien dat de busmaatschappij beslist om die chauffeurs niet te laten uitrijden omdat het niet opportuun is in die omstandigheden. Maar ze krijgen wel gewaarborgd loon, want als de werkgever had gewild had hij ze aan het werk kunnen zetten.” Toegevoegd na 26 minuten: En tot slot: "wat kun je doen"? Lid worden van een vakbond. Dan ontvang je een uitkering uit hun stakingskas (als die kas het toelaat) bij een door hen georganiseerde staking waaraan je als geregistreerde staker deelneemt.

Bronnen:
http://www.jobat.be/nl/artikels/welke-impa...

Je kunt (vriendelijk) uitleggen wat je situatie is, en of ze je asjeblieft willen doorlaten. Als ze dat niet doen kun je je tegenover je werkgever beroepen op overmacht. Eventueel wel (vriendelijk) namen vragen en opschrijven van degenen die je tegenhouden.

De staking is op voorhand bekend, je kan met je directe chef contact opnemen wat te doen en dat je werkwillig bent en de problemen voorleggen. Hij/zij zal je kunnen adviseren. Soms komt het voor dat je je bij je werkgever registreert als werkwillig en je dan doorbetaald wordt. Als er geen oplossingen zijn en doorbetaling niet aan de orde is kan je een verlofdag opnemen. Ik hoop dat de staking snel voorbij is anders zit je snel zonder dagen. Succes

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100