Waarom is er geen gratis openbaar vervoer?

Nederland wil af van de file's omdat het teveel geld kost.
Dan denk ik, als je het openbaar vervoer gratis maakt gaan er veel meer mensen met de bus/trein/metro/tram.
Dat kost veel geld maar dat bespaar je weer omdat de file's minder worden.
Dus waarom wordt het openbaar vervoer niet gratis?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

In 1974 is er een proef geweest met gratis openbaar vervoer. Enkele duizenden of tienduizenden mensen, waaronder ik, kregen van minister Trip(PPR) een gratis OV kaart, waarmee je met alle openbaar vervoer kon reizen. Ik heb het destijds intensief gebruikt. Maar in de evaluatie bleek dat veel mensen de auto toch niet lieten staan. In Hasselt, Belgie is het OV gratis, en er rijden veel bussen en trams, daar wordt intensief gebruik van gemaakt, met succes. Er moet dus meer gebeuren dan alleen gratis OV, misschien ook versterking van de OV reismogelijkheden.

We hebben één regel in Nederland, niets voor niets.

Files kosten de overheid niets, die kosten zijn voor de automobilist en het bedrijfsleven. Gratis openbaar vervoer zou de overheid en dus iedereen geld kosten. Ik weet niet of ik wel wil meebetalen aan iets waar ik geen gebruik van maak. Dat doe ik nu met zoveel andere zaken namelijk ook al.

Het bespaart jou en mij veel geld, maar het kost de staat geld. Als de staat er aan zou verdienen, was het al lang ingevoerd. Al die auto's in de files, staan daar stilletjes benzine te slurpen. 70% van de benzinekosten gaan naar de staat. Vandaar.

Gratis openbaar vervoer kost waarschijnlijk veel en veel meer dan de files ons nu kosten. Bovendien ben je dan wel van de files af, maar niet van de verspilde tijd, ook met het ov heb je vertragingen.

Dan zouden mensen wel eens voor het openbaar vervoer gaan willen kiezen als alternatief voor de auto. Op dat moment kelderen de benzineopbrengsten en belangrijker, er is geen behoefte meer aan meer asfalt. Hierdoor valt de reden om de wegenbelasting te verhogen weg en kost openbaar vervoer gratis maken dus 3x geld. Geld heeft nederland echt een gebrek aan, en we geven teveel uit om 3 van deze megaopbrengsten te kunnen missen.

Bronnen:
mijncomplottheorieachtigebreinvandefoto

Dat zou veel meer geld kosten. Overheid moet ook besparen. Wat als er in eenkeer heel weinig brandstof wordt verkocht..

Omdat dan degenen die nu de fiets pakken of te voet gaan ook met he openbaar vervoer mee zullen gaan.

Mensen die nu de auto gebruiken stappen niet over op het openbaar vervoer als het gratis zou zijn. Wel waarschijnlijk is dat het openbaar vervoer overspoeld wordt met zwervers, zakkenrollers en andere mensen die daar niet zijn om te reizen. Dan wordt het nog onaantrekkelijker voor de forens.

Het is steeds een afweging. Hoeveel kost het? Wat levert het op? Het hangt soms van de omstandigheden af of iets voordeliger is of niet. B.v. in Haselt stonden ze voor de keuze: nieuwe rondweg aanleggen voor hee veel geld of gratis openbaar vervoer. Men koos voor het laatste, maar niet overal werkt het zo simpel.

Omdat ze daar hier in nederland niet opkomen om delen delen van het land autovrij te maken en daar dan gratis vervoer te regelen.

Is niet haalbaar buiten dat voor vele de auto statussymbool no 1 is brengt je eigen vervoer je van deur tot deur. als je slecht ter been bent en je moet kilometers lopen naarbis of trein, overstappen wachten in de kou en je hebt zelf vervoer dan laat je de auto zeker niet staam en lopende kosten per reiziger te hoog op bij gratis vervoer.

'Gratis' bestaat niet. Dit zeg ik niet om te mopperen, maar als constatering van een feit. Stel, je maakt het OV gratis, dwz dat je geen kaartje hoeft te kopen in de bus, dan betekent dat niet dat de buschauffeur zijn werk gratis doet, of de onderhoudsmonteur. Het geld dat nu verzamelt wordt door kaartjes te verkopen zou dan moeten worden betaald uit andere potjes. Welke? Belastingen. En dan zou je vraag zijn: waarom zijn de belastingen zo hoog? Met andere woorden: gratis bestaat niet. het moet óf linksom, óf rechtsom betaald worden. Eigenlijk is kaartjes verkopen vergelijkbaar met 'tol heffen' of 'rekeningrijden'. Heel modern dus :)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100