Krijg ik een uitkering?

Over 2 jaar, word ik 18. Ik zou dan graag met mijn vriendje, van dan 22 jaar samen gaan wonen in de stad waar ik mijn studie ook ga doen. Natuurlijk neem ik ook een bijbaantje, maar krijg ik dan ook een uitkering?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Voorwaarden bijstandsuitkering *U heeft recht op een bijstandsuitkering als u aan de volgende voorwaarden voldoet: *U woont rechtmatig in Nederland. *U bent 18 jaar of ouder. *U heeft niet genoeg inkomen of eigen vermogen om in uw levensonderhoud te voorzien. Woont u samen? Dan telt het inkomen en het eigen vermogen van uw partner mee. *U kunt geen beroep doen op een andere uitkering. *U zit niet in de gevangenis of een huis van bewaring. *Uw eigen vermogen komt niet boven een bepaald bedrag uit. *U doet mee aan activiteiten die uw gemeente u aanbiedt om werk te vinden. Je krijgt sowieso geen uitkering als je studiefinanciering hebt. Dit wordt namelijk gerekend als inkomen. Pas als je studie klaar is, en je zou bijvoorbeeld niet meteen aan het werk komen heb je wel recht. http://www.rechtopbijstand.nl/inhoud?pid=23 http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bijstand/bijstandsuitkering

Nee. Een uitkering krijg je slechts in geval van (langdurige/ernstige) ziekte waardoor je niet meer kunt werken, of door het verliezen van je baan, buiten jou schuld om. Je kunt wel eventueel in aanmerking komen voor toeslagen en/of subsidies. Zoals huurtoeslag. Hiervoor moeten jullie en de woning aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zie link: http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/toeslagen/huurtoeslag/huurtoeslag Ook heb je recht op zorgtoeslag wanneer je onder een bepaald inkomen zit (dus eigenlijk niet veel of genoeg verdient om behoorlijk rond te komen). De zorgtoeslag is een toeslag op je zorgverzekering die je maandelijks betaald. Anno 2014 is de max aan zorgtoeslag die je kunt krijgen +/- 70 euro terwijl je voor een basisverzekering toch wel -/+ 100 euro per maand betaald. Als je gaat studeren kun je lenen via het DUO en krijg je een studenten OV chipkart waar je of in het weekend of doordeweeks gratis mee kunt reizen. De zorgtoeslag en eventueel huurtoeslag zijn de toeslagen waar je als student/startende op de woningmarkt het meest waarschijnlijke recht op hebt. Wil je weten waar je (straks) recht op hebt, kijk dan bijvoorbeeld op de website van het Nibud (zie bron).

Bronnen:
http://www.nibud.nl/berekenuwrecht/

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100