Nee,
Een regeerakkoord is een akkoord tussen de fracties van politieke partijen die, ten gevolge van de verkiezingsuitslag, samen een meerderheid in het parlement hebben. Dit betekent dat het parlement per definitie akkoord is en dat behandeling aldaar dus geen betekenis meer heeft.
Toegevoegd na 23 uur:
In Nederland licht de regering het akkoord in de Tweede Kamer toe in het debat over de regeringsverklaring.
Toegevoegd na 23 uur:
In België is het niet veel anders.
(Wel wordt hier nog een vertrouwensstemming inzake de nieuwe regering gehouden - in NL is dat niet aan de orde: er is in beginsel vertrouwen in de bewindslieden totdat de Kamer dat expliciet opzegt).
Het regeerakkoord (het te verwezenlijken streefdoel van de regering) wordt geschreven in onderhandeling met de betrokken partijen. Wanneer de betrokken partijen het regeerakkoord aanvaarden, wordt onderhandeld over de toewijzing van de ministerportefeuilles. Na het slagen van die onderhandelingen wordt de nieuwe ploeg voorgesteld aan de koning. De koning benoemt de ministers. Ze leggen de eed af voor de koning.
Na de eedaflegging stellen de nieuwe ministers de regeringsverklaring (krachtlijnen van het regeerakkoord) op die door de eerste minister wordt afgelegd in de Kamer. Er volgt dan een debat in plenaire zitting waarna een vertrouwensstemming wordt gehouden. Indien de regering het vertrouwen krijgt, dan kan het regeerakkoord uitgevoerd worden over een periode van maximaal 4 jaar.
Het regeerakkoord zelf is in deze procedures dus geen onderwerp van parlementaire behandeling
- Bronnen:
-
http://www.belgium.be/nl/over_belgie/overh...
-
http://www.tweedekamer.nl/hoe_werkt_het/ve...