Zijn er politici die alleen in de politiek zitten voor het geld?

Ik krijg altijd de indruk dat de politiek relatief weinig verdient en dat politici gedreven mensen zijn die de maatschappij willen dienen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee ik denk geen een,ze hebben allemaal hun idealen,en door middel van macht willen ze die in Nederland zien uitgevoerd worden

De minister van Financiën zit voornamelijk voor het geld.

Nee, elke politicus doet het ergens voor, dat hoeft niet per sé geld te zijn, macht (Bush), vrouwen (Berlusconi) of aanzien (Wilders)... Het lijkt dat politici arme mensen zijn die altruïstisch de mensheid willen helpen... Maar schijn bedriegt... Het is vaak na de politieke carrière dat de oud-politicus gaat cashen... Dan zijn er baantjes voor het oprapen en dat levert een hoop op... Dus het is een investering in de toekomst... Er is geen enkele politicus die altruïstisch wil opkomen voor een ander, zonder dat die zelf een plakje van de cake wil...

Geen idee of hun lonen hoog of laag zijn, maar het geld dat Bos kreeg als afscheidskadootje nu hij vertrekt, was echt wel heel veel in mijn ogen... Daarnaast vrees ik dat lang niet alle politici de maatschappij willen dienen, maar zichzelf of hun groep mensen. Regels doorvoeren die positief zijn voor het bedrijf van hun familie bijvoorbeeld, kan ook veel geld opleveren.

Het ligt er een beetje aan op welk niveau een politicus actief is. Een lid van de Tweede Kamer verdient bijvoorbeeld € 7.311,56 bruto per maand, plus vakantiegeld, plus eindejaarsuitkering. Bovendien krijgt een tweedekamerlid wachtgeld nadat hij stopt, zolang als hij in de Tweede Kamer heeft gezeten en minimaal zes maanden. Dat is in het eerste jaar 80% van zijn salaris als kamerlid en daarna 70%. Een gemeenteraadslid krijgt een stuk minder: Tussen de € 201,62 en € 2.094,35 (plus vaste onkostenvergoeding en vergoeding per vergadering), afhankelijk van de grootte van de gemeente. Maar daarbij moet je wel bedenken dat raadslid zijn een bijbaan is, raadslid ben je náást je gewone werk. Schop je het tot premier, dan kun je tegenwoordig rekenen op ongeveer € 181.000 per jaar exclusief toeslagen. Alleen voor het geld? De meeste denk ik niet, maar we hoeven politici in een vertegenwoordigende of bestuurlijke functie bepaald niet zielig te vinden.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Balkenendenorm
http://www.inoverheid.nl/artikel/arbeidsvo...
http://www.tweedekamer.nl/contact/veel_ges...

daar moet je wel erg opletten: Politici verdienen vrij weinig (vergeleken met bijvoorbeeld mensen bij de bank). MAAR als ze stoppen met werken krijgen ze doorbetaald! en na hun werk gaan ze vaak bij de raad van commissarissen. EN dat houd in dat ze 1x per maand een vergadering hebben en zo'n 15.000 (bij grote bedrijfen +20.000) euro per jaar krijgen. En vaak zitten ze er in 10 (soms wel 20) tergelijker tijd, dat wil dus zeggen 15.000X10=1.500.000 per jaar.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100