De Belastingsienst eist inzage in mijn medisch dossier, mag dat?

Vanwege mijn buitengewone zorgkosten inzake een aangepast dieet n.a.v. slokdarmkanker, wil de Belastingdienst m.b.t. mijn aangifte inkomstenbelasting 2013, inzage in bepaalde stukken uit mijn medisch dossier van mijn behandelend oncoloog.

Mijn behandelend oncoloog geeft te kennen dit niet te willen en kúnnen doen vanwege zijn beroepsgeheim. Ook ik heb liever niet dat de Belastingdienst inzage krijgt in (delen van) mijn medisch dossier.

Ben ik tóch verplicht hieraan mee te werken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De Belastingdienst kan natuurlijk nooit inzage van stukken uit het medisch dossier opvragen. En de oncoloog zal terecht dit verzoek afwijzen. In mijn ervaring willen én artsen, met name specialisten, én belastinginspecteurs nog wel eens de methode van 'overkill' toepassen. Want waar gaat het eigenlijk om. Uw oncoloog heeft een dieet voorgeschreven. Daarvoor bestaat een dieetlijst met aftrekbare diëten inclusief jaarlijks vastgestelde genormeerde bedragen. Zie de dieetlijst verstrekt door de Belastigdienst hieronder. De patient draait de dieetlijst / dieetverklaring uit. De arts of specialist hoeft UITSLUITEND de dieetverklaring in te vullen (naam patiënt e.d.) het van toepassing zijnde dieetnummer te vermelden c.q. aan te kruisen en zijn handtekening te plaatsen c.q. de verklaring van een stempel te voorzien. Dat de dieetlijst ingevuld en opgestuurd moet worden naar de Belastingdienst komt vaak voor. En er wordt nogal eens vanuit de medische wereld vanuit de ivoren toren gereageerd van: Met de Belastingdienst heb ik niets van doen. Mijn ervaring is dat huisartsen met de dieetverklaring soepel omspringen en vrijwel altijd geneigd zijn de verklaring in te vullen. Specialisten, de goede niet te na gesproken, reageren soms minder klantvriendelijk. Mijn mening is dat de patiënt recht heeft op invulling van de dieetverklaring t.b.v. het aantonen van de aftrekpost. Met prijsgeven van privacy gevoelige informatie vanuit het medisch dossier heeft de dieetverklaring niets van doen. Overkill van de inspecteur, gevolgd door hakken in het zand zetten van de specialist. Met de platgewalste patiënt, u dus, als gedupeerde.

Bronnen:
http://download.belastingdienst.nl/belasti...

De Belastingdienst mag niet jouw medisch dossier inzien. Deze heeft er namelijk helemaal niets in te zoeken. De oncoloog heeft gelijk dat deze het medisch dossier niet mag afgeven. Het is logisch dat de Belastingdienst om toelichting vraagt, aangezien er al potjes beschikbaar zijn voor speciale zorgkosten. Daarom wordt er om toelichting gevraagd, om te voorkomen dat er twee keer wordt geprofiteerd. Kom met een doktersverklaring, dit zou afdoende moeten zijn. Als er specifiek gevraagd is om het medisch dossier, bel dan naar de Belastingdienst om nadere uitleg te vragen.

De vraag stellen is hem beantwoorden. Als de belastinginspecteur recht had om jouw dossier in te zien, had hij dat niet hoeven vragen. De inspecteur heeft het recht om te vragen naar de gegevens. De oncoloog heeft een beroepsgeheim en hoeft jouw dossier niet af te geven. Jij zelf kunt je beroepen op een recht op privacy en je bent niet verplicht inzage te geven. Het is wel raadzaam om je situatie te analyseren voordat je je op je rechten beroept. Jij bent namelijk degene die iets wilt van de belastingdienst. Jij wilt minder belasting betalen. Je hebt kosten gemaakt die je graag wilt aftrekken van je belastbaar inkomen. De inspecteur is daartoe bereid als de medische noodzaak vast staat. Hij (of zij) wil dat controleren. Jij wilt je gegevens niet openbaar maken. Nu is de inspecteur helemaal niet in jou persoonlijk geïnteresseerd, alleen in jou als belastingplichtige. Ook heeft de belastinginspecteur een geheimhoudingsplicht met betrekking tot alle gegevens die hij in de uitoefening van zijn functie onder ogen krijgt. Daarvoor heeft hij een eed afgelegd. Feitelijk is er daarom weinig bezwaar om jouw dossier aan de inspecteur te overhandigen. Als je erg bang bent om je dossier te overhandigen, bijvoorbeeld als je de belastingdienst niet vertrouwt, je de inspecteur persoonlijk kent, of als je denkt dat inzage ertoe leidt dat de kosten niet mogen worden afgetrokken, kun je ook een dieetlijst maken en die door een arts laten ondertekenen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100