Waarom moet je je voor de verkiezingen legitimeren terwijl dat voorheen niet hoefde?

Wat is de aanleiding om deze regel te veranderen? Was het voorheen dan onveilig of kon er worden gefraudeerd omdat de verkeerde persoon zich meldde?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Voorheen mocht je maar naar 1 stemlokaal. Daar lagen lijsten met alle namen van mogelijke stemmers in dat lokaal. Als iemand zijn paspoort dus vergat, maar wel de stempas bij zich had wilde ze dat nog wel eens gedogen. Nu mag iedereen in alle stemlokalen van 1 gemeente stemmen. De controle is dus een stuk moeilijker. Fraude wordt dan veel makkelijker als men niet streng toe zou zien op de identificatieplicht.

omdat je nu in heel de gemeente kan stemmen en men niet bij alle verkiezingsburo de lijsten hebben liggen met wie er stemgerechtigd is men wil conmtroleren of je stempas over een komt met je paspoort

Je moest het altijd al kúnnen, al werd het niet altijd gevraagd. De reden dat het nu wel standaard gevraagd werd, is dat het stemmen in een stemlokaal naar keuze het iets gemakkelijker maakt om te frauderen dan het stemmen in een aangewezen stemlokaal. Het standaard controleren van een ID-bewijs houdt de leden van het stembureau scherper.

Misschien om je leeftijd te controleren. Je mag pas stemmen zodra je 18 bent. Het mag dus niet zo zijn dat een minderjarige, de oproepkaart van de ouders meepikt om te gaan stemmen.

Feitelijk onzin daar het stembiljet zelf zeer eenvoudig is na te maken. Na legitmeren zou je er makkelijk een paar in kunnen vullen. En zo de verkieizingen kunnen saboteren. Overigens wou ik mij vanmorgen legitimeren en was het niet nodig, ze hoefden het niet te hebben is nooit mijn knip uit geweest.

In Nederland kan vandaag op twee manieren gestemd worden. Er zijn gemeenten die met oproepkaarten werken en gemeenten die hun burgers stempassen hebben verstuurd. In het geval van de oproepkaart kan er alleen gestemd worden in het stemlokaal dat op de kaart staat aangegeven. Het tonen van de kaart is in zo'n geval voldoende, een paspoort is niet nodig. Van de 430 gemeenten in Nederland werken er vandaag zo'n tachtig met dit systeem.Alle andere gemeenten hebben hun inwoners de afgelopen periode de stempas opgestuurd. Met deze pas kan de stemgerechtigde zelf bepalen in welk stemlokaal hij gaat stemmen. Consequentie daarvan is wel dat je in het lokaal naar keuze je moet identificeren. Omdat de vrees leeft dat veel mensen dat paspoort of rijbewijs vergeten, of simpelweg geen identificatiebewijs hebben, heeft het kabinet een uitzondering bedacht. Wie zich in het stembureau niet kan identificeren, kan ter plaatse iemand anders machtigen zijn stem alsnog uit te brengen. Dat gebeurt in de praktijk als volgt: je zet je handtekening op de achterkant van de stempas en datzelfde doet de persoon die jij hebt gemachtigd. Vervolgens kan deze persoon met de stemkaart jouw stem uitbrengen. Wie in al dat gedoe geen zin heeft, is er maar één advies. Vandaag toch maar even je paspoort of rijbewijs mee naar het stemlokaal.

Er werd vroeger nog wel eens gefraudeerd, vooral met volmachten. Mensen die in de buurt langs gingen bij mensen die toch niet gingen stemmen om de stempas vragen, en zo 100x gaan stemmen. Dit is uiteraard niet de bedoeling.

Op navraag moest je het vroeger ook al tonen. Om fraude te minimaliseren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100