Is de media partijdig in het politieke debat?

En dan bedoel ik de door de belastingbetaler betaalde media en niet de commerciele zenders.

Toegevoegd na 8 minuten:
En indien zo is er dan niet het gevaar voor een gekleurde en onjuiste berichtgeving?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, dat werd eind 2007 al geopperd: Nederlandse publieke omroep wil rechtser worden "Wij krijgen wekelijks zoveel mailtjes met klachten dat het Journaal, NOVA of Buitenhof te links is", zucht het Nederlandse kamerlid Joop Atsma van CDA. De publieke omroep buigt voor die kritiek en wil er iets aan doen. "Drie actualiteitenrubrieken op één avond die drie keer de Volkskrant nadoen is misschien te veel van het goede. Als wij van en voor iedereen willen zijn, moeten we de signalen uit de samenleving serieus nemen," zegt bestuursvoorzitter Harm Bruins Slot in het Algemeen Dagblad

Ja, de journalisten van de publieke omroepen blijken over het algemeen zelf links georienteerd te zijn. Bij interviews zien we het maar al te vaak, dat ze niet objectief zijn en hun eigen mening willen ventileren, of bepaalde gesprekspartners voortrekken of achterstellen. We kunnen dus niet stellen, helaas, dat deze journalisten objectief en onpartijdig zijn.

Ja natuurlijk, geheel objectief blijven is vrijwel onmogelijk. Bijvoorbeeld, als er een debat op TV komt welke onderwerpen worden dan besproken. Of een interviewer, welke vragen stel je en hoe. Dat geldt voor elke media, ze zijn allemaal niet geheel objectief. Is dat een gevaar voor gekleurde, onjuiste berichtgeving. Ja en nee, de meeste journalisten zullen trachten om zo objectief mogelijk te berichten want anders verliezen ze hun geloofwaardigheid. Het is niet zo erg in de VS waar bepaalde media nauwelijks nog moeilijk doen over hun politieke voorkeur. Het is aan te raden om meerdere media te raadplegen om een beeld te scheppen over de politiek. Zolang je meerdere bronnen raadpleegt en kritisch blijft kan je aardig beeld scheppen. Daarnaast kan je de partijprogramma's raadplegen om een nog duidelijker beeld te krijgen van een partij.

Ja,dat zijn ze.Ze trekken links voor.Rechts wordt door iedereen afgekraakt...helaas.

Verslaggeving is mensenwerk, en elk mens heeft een mening.Dus ja, 100 procent objectieve berichtgeving bestaat niet. Dat is voor de rest niet gevaarlijk, zolang de lezer, luisteraar of kijker zelf kritisch blijft en zijn eigen mening vormt.

Ik denk niet dat de media met opzet partijdig zijn, maar wel dat zij de mogelijkheid scheppen met vragen en vaak in de rede vallen bij vraaggesprekken e.d. extra beschadigingen kunnen toebrengen. Soms heb ik het gevoel dat "dit""het""ons"land langzamerhand door de media geregeerd wordt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100