Waarom hangt de vlag al 3 dagen uit?

Ik weet dat Willem-Alexander gisteren jarig was en dat daarvoor gevlagd mag worden met wimpel.


Maar ook eergisteren en vandaag hangt de vlag uit en wordt deze ook niet 's avonds binnen gehaald. ik dacht dat eergisteren de vlag misschien uithing ivm met de koningsspelen, maar dat verklaard vandaag nog niet

ik dacht altijd dat er op zondag niet gevlagd werd, zoals ook dat de vlag alleen overdag van zonsopgang tot zonsondergang mocht buiten hangen.

Ik kan nergens iets vinden of er speciale vlaginstructies zijn voor deze dagen.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De officiële vlaginstructie is alleen verplicht voor overheidsgebouwen en lokale overheden. Een particulier of bedrijf wordt verzocht zich aan de Nederlandse vlaginstructie te houden maar is hiertoe niet verplicht en mag derhalve naar eigen inzicht de vlag uithangen. Je mag dus best die vlag ophangen voor de verjaardag van WA en laten hangen tot na 30 april. Of wanneer je eigen kind jarig is. Of als je je examen gehaald hebt. Of als er iets anders te vieren is. Maar wilje het officieel doen, dan is hier de vlaginstructie: http://www.vlaginstructies.nl/

Mensen laten de vlag waarschijnlijk hangen voor koninginnedag. Wat betekend dat mensen gewoon te lui zijn om de vlag naar binnen te brengen.

Luiheid. Je kunt elke dag vlaggen, als je wilt, maar van zonsondergang tot zonsopkomst mag de vlag niet buiten hangen. Behalve als hij zodanig verlicht is dat je de kleuren van de banen van elkaar kunt onderscheiden, bijvoorbeeld door 'm in het licht van een schijnwerper te hangen. 's Nachts laten hangen zonder behoorlijke verlichting getuigt van weinig respect voor datgene wat de vlag symboliseert. Als je een vlag neerhangt, sta dan even stil bij de 'regels' ervoor. Die zijn er zelfs voor het opvouwen.

Ik vroeg het mij dus ook af. Vlaggen mag altijd, zowel particulieren als overheid. Echter geldt op speciale dagen voor de overheid wél een verplichting voor volgen van de vlaginstructie. Zie http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/grondwet-en-statuut/vraag-en-antwoord/wanneer-kan-ik-de-vlag-uithangen-en-wat-is-de-vlaginstructie.html Citaat: "Oranje wimpel en bijzondere gebeurtenissen Op Koninginnedag en op verjaardagen van leden van het Koninklijk Huis wordt de vlag met een oranje wimpel gehesen. Bij alle andere gelegenheden wordt er zonder oranje wimpel gevlagd. Bij bijzondere gebeurtenissen in de Koninklijke familie (zoals geboorte, huwelijk, overlijden), kan een speciale vlaginstructie afgekondigd worden. " De oranje wimpel hoort dus op 27 en 30 april. Op 28 en 29 april in principe niet. Particulieren zijn niet verplicht dit te volgen, maar het staat wel netjes. Echter, rommelen veel mensen maar wat aan. Overheid hoort dit protocol wel te volgen, dus dat in onze woonplaats bij het stadhuis ook met oranje gevlagd wordt is eigenlijk niet volgens protocol, voor zover ik begrijp.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100