Moet bij een inbraak de bewoner ook zelf vingerafdrukken afgeven voor het politieonderzoek?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, in de praktijk wordt er van bewoners geen vinerafdrukken afgenomen. De politie heeft een enorm capaciteitsprobleem. Daarom kan er niet meer bij elke woninginbraak technische recherche worden gestuurd. Alleen als er zeer duidelijke sporen van de inbreker zijn, bijv op het glas dat is geforceerd, dan komt de tr. Tr neemt dan alleen een afdruk van dat spoor en haalt dat door de computer. Waar verder veel misdrijven mee op worden gelost zijn bloedsporen. De politie, de noodhulp, komt overigens wel na elke inbraakmelding ter plaatse en neemt ter plaatse de aangifte op. Binnen twee weken zorgt de agent, die de aangifte heeft opgenomen voor een thuisbezoek bij de aangever voor nazorg en terugkoppeling.

De politie komt bij inbraak meestal helemaal niet eens meer langs. Meestal komt de wijkagent de volgende dag langs om aangifte op te nemen. Mocht er wel recherche langskomen dan zullen die echt geen vingerafdrukken van de bewoner afnemen.

ligt helemaal aan de aard van de inbraak. Bij ernstige (denk aan: de waarde!) kan de politie vragen om vingerafdrukken. Dit zeker om verwarring te voorkomen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100