Waarom heeft de PvdD meer aanhang in Amsterdam (en andere stedelijke gebieden) dan op het platteland?

http://www.nrc.nl/verkiezingen/2012/09/12/uitslagenkaart-tweede-kamerverkiezingen-2012/:
Klik aan de rechterkant op PvdD.

Weet jij het antwoord?

/2500

Omdat het een partij is met nogal progressieve standpunten, met name, uiteraard, waar het dierenwelzijn betreft. De term ' grachtengordelpartij' is wellicht wat uit zijn verband gerukt, maar Amsterdam is wel de stad waar veel mensen wonen die sympathie voor dergelijke standpunten kunnen opbrengen. Zo is van oudsher ook GroenLinks in Amsterdam altijd veel groter geweest dan in de rest van het land. As je in een stad woont waar je toch al geen auto meer kunt parkeren, je je kinderen naar de elite-schooltjes moet brengen met je bakfiets en je tussen zo ongeveer ale culturen ter wereld woont, sta je vermoedelijk meer en eerder open voor drastischere politieke standpunten dan iemand op het platteland die gewoon liever wil dat alles blijft zoals het was. Het is wat meer een bolwerk van progressieve idealen, van mensen die bereid zijn hun horizon wat meer te (moeten) verleggen dan de gemiddelde Hollander. Een partij als de PvdD hoort daar zeker ook een beetje bij. Ik denk overigens dat ze veel voormalige SP- en GroenLinks-stemmers hebben gekregen.

Omdat op het platteland mensen over het algemeen meer contact met dieren hebben dan in de stad. En als je op een gewone normale manier contact met dieren hebt dan kom je er achter dat er helemaal geen partij voor dieren nodig is omdat dieren namelijk helemaal geen politieke eisen of iets dergelijks hebben. Maar in de grote stad projecteert men zijn eigen eisen en wensen en emoties op dieren en vermenselijkt ze op die manier. En dan hebben we natuurlijk een partij nodig die er voor zorgt dat daar beleid op komt.

Afgaande van de kaart waarnaar je linkt is de aanhang in de stedelijke gebieden buiten Amsterdam na niet bijster hoog. Alleen Zutphen springt eruit, maar dat durf ik geen grote stad te noemen. In tegenstelling tot de overige progressieve oppositiepartijen als GroenLinks en SP - die al een zekere regeringsbereidheid hebben getoond - is de PvdD nog een echte one-issue-partij. Een stem op PvdD is (net als een stem op 50+) vaak een stem tegen de 'Haagse kliek' Het feit dat de partij een spookbeeld schetst waarin het dieren afschildert als levende teddyberen die stelselmatig op grote schaal gemarteld zal in de steden meer tot de verbeelding spreken dan daarbuiten. Op de dierentuinen en in het koelschap van de supermarkt na, zul je daar tenslotte weinig dieren tegenkomen - en de PvdD wil aan beide praktijken een einde brengen.

Bronnen:
http://www.guardian.co.uk/global-developme...
http://www.independent.co.uk/environment/p...
http://www.trouw.nl/tr/nl/4332/Groen/artic...
http://www.unsertaeglichbrot.at

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100