waarom breidt de eu zich uit?

ik heb een aardrijkskunde presentatie en moet weten waarom de EU zich uitbreidt...
heeft iemand een antwoord?
ik kan het namelijk echt nergens op google vinden!

alfast bedankt!

Weet jij het antwoord?

/2500

Europa telt op dit moment 54 zelfstandige staten. In 1956 hebben 6 landen de grondsteen gelegd voor de EU. Dit waren Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Italië en Duitsland. In de loop van de jaren sloten zich steeds meer landen aan. Engeland, Ierland, Spanje Portugal, Zweden, Denemarken, Griekenland. Na de val van de Berlijnse muur ontstonden in Oost Europa vele kleinere staten. Zo werd de Sovjet Unie opgesplitst in wel 20 zelfstandige staten. Ook Joegoslavië werd verdeeld in 6 nieuwe landen. Elk van hen wilde lid worden van de EU door de vele voordelen die deze biedt. Maar niet alle landen komen in aanmerking. Dit gaat successievelijk en neemt veel tijd in beslag. Verschillende landen zijn aspirant-lid, zoals Hongarije, Estland, Letland, Litouwen, Bulgarije, Roemenië. En er zijn nog vele landen die het graag zouden willen worden zoals Oekraïne, Turkije, Albanië. Dus het proces gaat door en misschien, heel misschien hebben we een verenigd Europa in de volgende eeuw. Er zal nog heel veel water door de Rijn stromen voordat dit het geval is. Toegevoegd na 44 minuten: Het waarom is het voordeel dat armere landen veel steun krijgen van rijke landen. Dus de armere landen willen graag een graantje meepikken van de rijkdom. Overigens is dit in de Verenigde Staten van Amerika precies hetzelfde: Staten als Louisiana, Mississippi, Dakota, etc. overleven hoofdzakelijk door de enorme steun van de rijke staten zoals California, Florida, New Jersey, Washington. Als je bedoelt: waarom laten wij dit toe: dat is een politieke vraag waar de bevolking weinig invloed op heeft. Een voorbeeld is Noorwegen. Dit land heeft altijd geweigerd toe te treden en de Euro te accepteren door interventie van de bevolking. (referendum) Toegevoegd na 46 minuten: maar het wel het enige land die zo gereageerd heeft.

Je ziet nu dat de Noordelijke/rijke EU-landen aan het betalen zijn voor de Zuidelijke EU-landen. Dus tja.. stel je bent een arm aangrenzend Europees land.. dan zul je 't vast wel zien zitten om lid te worden.. al dat geld, al die subsidies! De pro-EU mensjes zullen dit vast verdedigen met "een groter afzetgebied voor onze goederen!". "Ik zeg: Zet dat eens af tegen wat het kost om die landen met fondsen in de lucht te houden. Zet dat eens af tegen het vrije verkeer van mensen, nog meer immigranten die in rijke landen komen werken (als freelancer, dus niks CAO), nog meer autochtonen die niet aan de bak komen." Je bent als unie zo sterk als de zwakste schakel, en dat is nu precies het probleem met de EU; te veel zwakke schakels.

Elke machtige organisatie heeft de neiging om meer macht te willen vergaren. Meestal met als argument dat op die manier bedreigingen van buitenaf beter afgeweerd kunnen worden. De werkelijke motivatie is in de meeste gevallen een primitieve hang naar meer macht, invloed en rijkdom.

Het doel is om een handelsblok te creëren dat voldoende omvang en tegenwicht heeft om grote (opkomende) economieën als USA/Canada/Mexico, Japan, Korea, China, India en Brazilië te kunnen beconcurreren. Toegevoegd na 2 dagen: De EU breidt zich uit omdat de EU dan groter en sterker wordt en daardoor beter op kan tegen andere grote handelslanden of handelsblokken.

De EU breidt zich uit om langdurige vrede en stabiliteit te bewerkstelligen in Europa, na eeuwen van vaak verwoestende oorlogen.

Dat ligt besloten in artikel 49 van de Verdrag van Rome uit 1957, dat werd ondertekend door Frankrijk, West-Duitsland, Italië en de Benelux die al sinds 1952 samenwerkten in de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal; de oprichters waren 'Vastberaden de grondslagen te leggen voor een steeds hechter verbond tussen de Europese volkeren' en 'Vastbesloten door deze bundeling van krachten de waarborgen voor vrede en vrijheid te versterken en de overige Europese volkeren die hun idealen delen, oproepende zich bij hun streven aan te sluiten'

Bronnen:
http://ec.europa.eu/publications/booklets/...
http://maxius.nl/verdrag-betreffende-de-we...
http://nl.wikipedia.org/wiki/Verdrag_van_R...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100