Kunnen we spreken van een burgeroorlog in syrie ?

De opstand duurt nu al langer dan een jaar. Er zijn bijna 4000 burgers gedood. Spreken we dan van een burgeroorlog ? Zo nee, wanneer spreken we dan van wel van een burgeroorlog ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Nee, je kunt niet spreken van een burgeroorlog. In je toelichting noem je m.i. het juiste woord, en dat is opstand. Natuurlijk ligt de precieze definitie van het begrip burgeroorlog niet vast, maar in het algemeen kun je pas spreken van een burgeroorlog als er 2 elementen aanwezig zijn. De opstand is min of meer georganiseerd, en het betreft grote groepen van de bevolking. Dat klopt ook wel een beetje als je zelf wat googelt in b.v. Google-nieuws. Overal is sprake van een serieuze dreiging van een burgeroorlog, maar het is nog niet zo ver. De onvrede zal heel groot zijn, maar dat is niet voor iedereen in Syrie direct een aanleiding om ook daadwerkelijk in verzet te komen, en van enige organisatie is ook geen sprake. Dat is ook de reden dat het voor allerlei landen zo lastig is om de oppositie te steunen. Je weet (nog) niet waar die hulp terecht komt. Verder denk ik dat er in een burgeroorlog ook enig evenwicht is tussen de strijdende partijen. Daar is m.i. ook geen sprake van, gezien de vele burgers die dagelijks worden neergeknald. Voor zo lang het duurt, heeft het regeringsleger de zaak nog steeds min of meer onder controle.

Ja, er is al jaren een burgeroorlog gaande in dat land. De laatste tijd lukt het het zittende regime niet meer om e.e.a. uit de pers te houden, en door de arabische lente in omringende landen hebben de strijders moed gevat en de oorlog verhevigd. Veel commentatoren in de krant en zo vrezen dat een burgeroorlog aanstaande is. M.i. was die dus al gaande, maar wisten we er weinig van.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100