welke opleiding heb je nodig om in de tweede kamer te werken?

Weet jij het antwoord?

/2500

Er is hiervoor geen opleiding vereist.

daar zijn geen opleidingseisen voor je moet gekozen worden door het volk.

Je bedoelt echt werken? Dan is een diploma van de Basisopleiding Schoonmaken meestal vereist.

Dat ligt er helemaal aan wat je ermee bedoelt. Wil je Kamerlid worden voor een partij? Dan is een goede algemene ontwikkeling handig, plus trainingen die je via de partij volgt. Binnen een fractie zijn specialisten die het woord voeren over 'hun' onderwerp (dus is het handig als je veel weet van water en verkeer, of van zorg, of van economie, enzovoorts). Uit alle Kamerleden wordt ook de voorzitter gekozen. Fractiemedewerkers zijn assistenten van de Kamerleden, waarvoor ook geldt dat ze een grondige kennis moeten hebben en goed moeten kunnen organiseren. De notulisten hebben doorgaans ook een secretariële opleiding en/of een taalopleiding, en moeten het Nederlands uitstekend beheersen en kunnen redigeren. Daarnaast zijn er medewerkers logistiek (er is nu een vacature, zie: http://www.tweedekamer.nl/over_de_tweede_kamer/werken_bij_de_tweede_kamer/vacature_1.jsp#0 ) Er zijn mensen bezig met de informatica, met de documentatie, met het restaurant, met de financiën, de schoonmaak, enzovoorts. Zie hier voor een organogram: http://www.tweedekamer.nl/over_de_tweede_kamer/ogranogram/index.jsp Voor functies waarbij je werkt terwijl de Kamer vergadert, geldt ook: flexibiliteit vereist, het is geen 9-tot-5-baan. Als een vergadering doorgaat tot 3 uur 's nachts, kun je niet zeggen: 'Het is nu half zes, ik ga'.

Je hebt er geen specifieke opleiding voor nodig, de meeste tweede kamerleden hebben wel een maatschappij gerelateerd opleiding gevold zoals rechten, politicologie, sociologie etc. Om in de tweede kamer te kunnen werken moet je lid worden van een politieke partij en zoveel mogelijk maatschappelijk betrokken zijn.

Om een beroep in de politiek uit te oefenen, heb je geen opleiding nodig, maar een redelijke CV is nooit weg. De meeste kamerleden hebben politicologie of rechten gestudeerd. Veel kamerleden hebben wel een goede opleiding gehad, wat natuurlijk handig is bij het verdedigen van je standpunt.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100