Waarom maken veel extreem-rechtse bewegingen gebruik van symbolisme en runentekens?

Denk aan het hakenkruis, ss-teken, het symbool van de ku klux klan...

Toegevoegd na 21 uur:
Graag met bronvermelding!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Omdat die symbolen al bekend zijn, scheelt weer zelf een symbool bedenken... Overigens is symboolgebruik niet voorbehouden aan extreem-rechts, symbolen kunnen makkelijk zijn: een regenboogvlag of een roze driehoek wordt in veel delen van de wereld herkend, net als een hartje of het christelijke kruis of de davidsster. De runentekens binnen het extreemrechtse gedachtegoed verwijzen naar het 'groot-Germaanse' ideaal, hoewel extreemrechts die betekenis er zelf aan gehangen heeft en runen veel meer zijn dan alleen die misbruikte tekens, zie hier voor meer info: http://nl.wikipedia.org/wiki/Runen en hier: http://www.denachtuil.eu/kelten-runen.htm

Ze willen associaties oproepen met de theorieen en symbolen uit "Mein Kampf" en het "kruis" van de ku klux klan .

Omdat ze niet origineel zijn.

Extreem-rechtse mensen zijn niet al te slim en een symbool is gemakkelijk te begrijpen. Door het gebruik van 'oude' symbolen willen ze een legitimatie oproepen door te herinneren aan een heroische geschiedenis zonder dat ze er zelf iets voor hoeven te doen.

De door jou genoemde symbolen worden natuurlijk gebruikt omdat deze al bij de meeste mensen bekendstaan als symbolen voor extreem rechts. Ik denk dat dit soort groepen dat soort symbolen ( en waarschijnlijk wat onbekende en misschien zelfbedachte) precies om die reden gebruikt. Iedereen kent ze en bij sommige mensen zal het angst oproepen om die symbolen te zien. Denk bijvoorbeeld aan de piraten van vroeger, deze gebruikten symbolen op hun vlag om angst in te boezemen. Ook denk ik dat vooral oude symbolen worden gebruikt omdat er toch een soort van mystiek aan verbonden is.

De ss-teken is een hakenkruis net zoals van de ku klux klan (neonazisme). De nazisten geloofden dat hun "ras" de beste ras is. Deze ras zou origineel komen van de oudgermaanse stammen en ook de kelten. De kelten hadden een symbool namelijk een hakenkruis dus vandaar de hakenkruis. Ze willen dus hun roots uitdrukken.

Ze voelen zich een groep. Om uitdrukking te geven aan het gevoel lid te zijn van een bepaalde groep, neem je de cultuur van die groep aan. Een symbool is gemakkelijk herkenbaar, en dus nogal voor de hand liggend. Andere symbolen kunnen kleding en haardracht zijn. Het groepsdenken is voor een sociaal dier als de mens, uiterst krachtig. De tekens hoeven zelf geen betekenis te hebben. En de historie ervan, is dus eigenlijk niet van belang. Hetzelfde zie je zelfs bij de wereldgodsdiensten, zo bestaat de Koran voor een groot percentage uit betekenisloze zinnen. En ook werd nog niet zo lang geleden een Rooms-Katholieke mis in het (voor velen onverstaanbare) Latijn opgevoerd. Ook dit alles is symbolisme en geeft een groepsgevoel.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100