Mag de politie dit doen ?

Ik was gisteren avond met 3 vrienden rond 2 uur in de nacht ergens onder een brug een jointje aan het roken
( we zijn alle 4 nog minderjarig ) en toen we een politieauto zagen passeren waren we in paniek gaan lopen.
1 van mijn vrienden bleef gewoon staan omdat hij besefte dat het stom zou zijn om te lopen en ik ben na 10 seconden lopen ook blijven staan toen mijn domheid tot me doordrong
de politie die achter me was deed heel agressief tegen me ookal was ik vrijwillig al gaan liggen en hij shotte mijn benen egt hard nog meer open ookal waren ze al vrij open
ook toen ik hem erop wees dat het pijn deed shotte hij nog eens en heel hard , ik heb er nog altijd last van
daarop zei hij dat ik niet zo belachelijk moest doen
toen hij me escorteerde naar de auto waren ik en mijn vriend daar dus , egt in paniek voor wat er aan het gebeuren was .
De officier nam mijn boekentas af en doorkeek het ookal had ik expliciet gezegt dat ik hem geen toestemming gaf
ook nam hij de vrijheid om mijn fitnessdagboek te doorlezen.
Hierna dreigde hij mij te slagen als ik de namen van mij 2 vrienden die ontsnapt zou geven
toen ik hem erop wees dat hij dat niet mocht werd hij heel kwaad en orderde hij me om te gaan zitten.
Uiteindelijk mochten we toch weggaan nadat mijn vriend de namen had gegeven .

Ik zou graag weten of ik klacht kan indienen wegens overmatig geweld , dreigen met geweld en privacy schending

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Je dient op één punt een onderscheid te maken tussen de Nederlandse en de Belgische politie. Namelijk het gebruik van geweld En aangezien jij woonachtig bent..lijkt te zijn..in België moeten we dus de vraag stellen ten aanzien van de Belgische politie. In Nederland zou je wellicht een geringe kans maken als je aangifte zou doen tegen de betreffende ambtenaren wegens de mogelijke onevenredige hoeveelheid gebruikt geweld. In België echter heeft de rijkswacht aanzienlijk meer vrijheid ten aanzien van aan te wenden geweld. In Nederland kun je eventueel nog discussiëren met een agent en hem/haar b.v. de vraag stellen: In welke wet staat dat? In België hoef je dat echt niet te proberen..want al gauw kun je dan een 'gratis overnachting' tegemoet zien. Aangezien jullie zelf hun aandacht hebben getrokken door weg te rennen, kun je hen niet kwalijk nemen dat ze jullie van een overtreding c.q. misdrijf verdachten. Daardoor waren ze gerechtigd een 'onderzoek aan de lijve' bij jou/jullie te verrichten. Hetgeen ook het onderzoek in je tas wettigde. Helaas kan ik je dus weinig tot geen hoop bieden indien je een klacht zou willen indienen. Groet, Ton

Ja, je kunt een klacht indienen, maar ik vermoed dat je weinig kans maakt. Maar ook als jij er zelf niets mee opschiet, is het toch een seintje aan het bewuste korps dat ze dit niet zomaar kunnen doen. Hoe je het doet en tips vind je hier: http://www.infopolitie.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=926:klachten-over-politie-optreden&catid=62:politie&Itemid=37

Ik denk zelf dat de politie zomaar geweld gebruikt ik kan hier geen duidelijk antwoord op geven want der is meer gaande dan een jointje , en hij had je mogen arresteren als je drugs gebruikte omdat je minderjarig bent. maar ik zal wel actie ondernemen als dit echt serieus is en niet jezelf voor de gek houd anders ben je weer strafrechtelijk bezig Toegevoegd na 1 minuut: niet zomaar geweld gebruikt.

Zo....en nou krijg je van mij een echt "opoe" antwoord. Jij zegt dat je minderjarig bent en als ik naar jouw schrijftaal kijk ben jij of heeeeeeeeel erg minderjarig of je zit liever ergens een jointje te roken dan op school te zitten. Als jij zo stoer bent dat jij om 2 uur 's nachts onder een brugje zit te blowen moet je ook niet zeuren dat een politieman een beetje stoer doet. Ik weet zeker dat jullie voortaan 3 keer uitkijken voordat je ergens gaat zitten blowen. Bedenk ook wat jij zou doen als jij iemand verdenkt van het jatten van een joint uit je tas. Zou jij diegene vriendelijk vragen of je zijn tas mag doorzoeken als hij ontkent. En wat doe je als hij jouw het kijken in zijn tas verbiedt ? Als jij aantoonbaar (doktersrapport) gewond bent geraakt door toedoen van de politie kan je een klacht indienen.

politie en werkdruk .. gaat niet samen .. dan krijgt men dit soort onnodig geweld

Klagen kun je altijd , maar daar schiet je in dit geval niets mee op ,er is geen overmatig geweld gebruikt ,je bent gewoon kleinzerig,,de veiligheid voor de agent staat voorop bij een geval als dit ,als jij zo stoer bent om een crimineel te willen spelen in de grote mensenwereld zul je moeten beseffen dat de politie geen onderscheid kan en wil maken tussen een mini crimineel die groot wil doen en een vuurwapengevaarlijke drugsbaron . Een officier van dienst lees hier plaatsvervangend officier van justitie heeft jou toestemming helemaal niet nodig om je tas te doorzoeken daar je op heterdaad betrapt bent bij een criminele activiteit kan en zal hij ten alle tijden een doorzoekingsbevel uit kunnen schrijven. het derde punt waarop je een aanklacht zou willen indienen is al net zo absurd ,de politiebeambte hoeft daar niet mee te dreigen ,als hij dat zou willen had hij je 24 uur kunnen opsluiten waarna je na een uur al huilend de namen van je vrienden aan hem had willen geven . Als advies kan ik alleen zeggen ga in het vervolg naar school vanuit school naar huis en zorg dat je niet meer in een dergelijke situatie beland, de politie is niet je grootste zorg ,dat ben je namelijk zelf ,jij alleen hebt jezelf in die situatie gebracht door daar op dat moment te zijn en iets te doen waarvan jezelf goed weet dat dat niet juist is

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat er meer aan de hand is dan hier beschreven. Maar wat doe je als minderjarige om 2 uur in de nacht met je boekentas onder een brug? Laten we het even simpel houden, je hoort gewoon in je bed te liggen! Je bent aangehouden en naar het bureau vervoerd omdat ze je verdenken van....in dat geval mogen ze zonder hou toestemming gewoon alles doorzoeken. Ik hoop voor je dat dit een goede les voor je is geweest en je voortaan maar verre houdt van niet geoorloofd gedrag.

Laat dit even een les voor je zijn daar je gewoon even stevig in je mieter gepakt bent om op het rechte spoor te blijven.En ik zou als agent ook. wantrouwig worden als ineens vier mensen het op een lopen gaan zetten zodra ze me zien.En jij loopt s'nachts om 2.00 uur met een boekentas over straat,dat doet toch geen mens.Dus kan ik mij de actie van die agent me goed voorstellen. Hij wilde in die tas kijken of er geen gestolen spullen inbrekersgereedschappen of drugs in zaten.

Wat een etters.. alsof ze niets beters te doen hebben dan een paar jongeren te treiteren. Ik kan ook niet zeggen dat je door een jointje onder een brug te roken de samenleving in gevaar brengt. Zoek volgende keer wel een veiligere plek op om te zitten. Nu zijn het een paar agenten, maar volgens mij kun je op zo'n plek nog wel grotere gekken tegen komen. Er is vast wel iets in de bewoonde wereld waar jullie terecht kunnen. Ik vind dat je zeker een klacht moet indienen! Dat moet je doen bij het bureau waar de agenten onder vallen. Succes!

Jullie gedrag was verdacht. Midden in de nacht hard weglopen bij een brug als de politie je ziet, tja dan vraag je om aandacht. Bij bruggen zijn wel es stenen naar beneden gegooid. Wat zou jij doen als politie? Wees blij dat het geen ouderwetse veldwachter was, dan had je met de knuppel gekregen. En met een beetje gezonde ouderwetse ouders had je van hun ook nog een pak rammel gekregen. Wees blij dat je nog hard kon lopen. Als je later heroïne mocht gaan gebruiken, dan gaat de vaart er wel uit.

Ik heb dit soort dingen vroeger ook erg vaak gehad met de politie. Als ze je zien staan met een jointje (zeker als je minderjarig bent) ben je, in hun ogen, gewoon een schoffie en gaan ze er zeker niet meer over nadenken of je verder netjes naar school gaat of wat dan ook. Hoe dan ook, mijn ervaring is dat straatagenten in zijn algemeenheid vrij kleinzerig zijn. Ze hebben snel het gevoel dat ze gevaar lopen en dat hun buitensporige gedrag bijdraagt aan de veiligheid van de medemens. Klagen kan altijd, maar het zal niks uithalen omdat zij ook weten dat ze allemaal onder vuur komen te liggen als de gemeenschap zou weten hoe ze zich soms gedragen. Helaas maar waar, de goede houden ook de hand boven het hoofd van de watjes die net genoeg ballen hebben om kinderen hard aan te pakken.

Bij redelijke verdenking mag de politie deze verdenking onderzoeken. je hebt zelf, door midden in de nacht onder een brug weg te rennen deze redelijke verdenking op je geladen. Blijkbaar had je toch iets te verbergen of was je ergens bang voor.

Van mij mag de politie dat doen. Moet je maar niet weglopen. Wat doe je ook om 2 uur 's nachts onder een brug? En minderjarig ook nog. Ze hadden je naar huis moeten schoppen (shotten in jouw taal). Beetje de wijsneus uithangen met je "daar heb ik geen toestemming voor gegeven". Man man...... wat lekker.... om 2 uur 's nachts bij 4 graden aan een verlept jointje gaan staan te lurken. Ik denk dat ik m' n fles rode wijn pak en ook ergens een donker steegje ga zoeken om eens goed te genieten. Blijkbaar mis ik wat. Een aanklacht tegen de politie maakt trouwens geen enkele kans. Tenzij je onder de blauwe plekken zit en er onafhankelijke getuigen zijn. Die heb je niet. Behalve je vriendjes. En ga je je pa meenemen naar het bureau? Zal hij leuk vinden. Maak jezelf niet onsterfelijk belachelijk, ben een vent en doe voortaan normaal. ( And.. bydeweetjes.... je mag ook nog terug naar school. Echt schrijf je toch egt niet als egt horrr. En ookal is geen woord, het zijn twee woorden. Je Nederlands is dramatisch slecht.... er zit egt eregens spalingkontroole op je kompjotur, tjek dat ff out dude, ken jewa fan leeren, egt, ik bedoel het aardig, een advies )

Welkom bij de club (van mensen die last hebben van misdragingen van de dienaren der wet)! Ik vind het erg om te zeggen, maar het is waarschijnlijk al gedoemt zonder een "Moskowitz". Een officiële klacht moet je ook niet in geloven, aangezien de kans groot is dat het doorgestuurd kan worden naar het bureau in kwestie. Blijkbaar geeft de macht een kick voor de mensen die altijd het "pispaaltje" waren op de basisschool. Pure overmacht, maakt blijkbaar macht. Het meest belachelijke slechte voorbeeld wat ik van (Nederlandse) politie heb gezien is het filmpje van de link. Voordat er weer mensen zijn die kritiek hebben op bovenstaande duidelijke negatieve taal / generalisatie: er zijn ook goede agenten, die echt staan voor hetgeen dat nodig is op straat. Helaas erg zeldzaam!

Door voor de politie ‘op de vlucht’ te slaan, hebben jullie jezelf verdacht gemaakt. Het is de taak van de politie om dit nader te onderzoeken, vandaar dat jullie staande werden gehouden. De politie beschikt over een aantal bevoegdheden als het gaat om de opsporing van strafbare feiten. Gepast geweld is toegestaan. Dat het pijn doet, wil nog niet zeggen dat onnodig letsel is toegebracht. Ook het doorzoeken van de tas maakt onderdeel uit van het politie-onderzoek en is dus toegestaan. Het dreigen met geweld om informatie (de namen van je vrienden) te verkrijgen is niet toegestaan. Indien je hierover een klacht indient, is het jullie woord tegenover dat van de politie. Dat verlies je waarschijnlijk. Kortom: Je kunt een klacht indienen, maar verwacht er niet te veel van. Het woord van de politie is meer waard dan van verdachte(n). Ook als de klacht slaagt, dan heeft dit voor de betreffende agenten geen gevolgen. Ze krijgen hooguit te horen, dat hun werkwijze niet juist was. Een tik op de vingers dus en zonder verdere gevolgen.

Leer Nederlands.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100