Mogen kamerleden een strafblad hebben?

Worden ze niet eerst gescreend door de veiligheidsdienst?

De vraag is in kader van Lucassen welke veroordeelt is geweest voor ontucht. Het gaat me niet om lucassen, maar om de vraag.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Kamerleden zijn gekozen door het volk. De enige eis is dat ze de nederlandse nationaliteit hebben, of ze er een andere nationaliteit naast hebben is (nu) niet van belang. Of ze ooit een strafblad hebben gehad of nog hebben is niet van belang. Het is aan de stemmers om al dan niet iemand te kiezen.

Blijkbaar mogen ze een strafblad hebben. GroenLinks had met Duyvendak ook een kamerlid die een strafblad had.

Lees anders eerst deze eerder gestelde vraag eens: http://www.goeievraag.nl/vraag/strafblad-politiek.40093

Bronnen:
http://www.goeievraag.nl/vraag/strafblad-p...

Natuurlijk, en gelukkig wel. Kamerleden zijn volksvertegenwoordigers, die het volk vrij mag kiezen. Als een burger iemand met een strafblad de beste vertegenwoordiger vindt, moet die burger die kandidaat mogen kiezen. Ook is het nogal wat om vanwege een strafblad iemand zijn passief kiesrecht te ontnemen. Het is verder ook democratisch gezien een héél gevaarlijke weg. De stap naar het aannemen van wetten die bijvoorbeeld openlijke kritiek op de staat strafbaar stellen, waardoor tegenstanders van het zittende regime bij voorbaat al uitgesloten zullen zijn van verkiesbaarheid, is verontrustend klein.

Wie mag Tweede Kamerlid zijn? tweede Kamerleden moeten de Nederlandse nationaliteit hebben, minimaal 18 jaar oud zijn en mogen niet uitgesloten zijn van het kiesrecht i. Voor uitsluiting van het kiesrecht is een rechterlijke uitspraak nodig; het hebben van een strafblad betekent nog niet dat iemand is uitgezonderd van het kiesrecht. Toegevoegd na 4 minuten: alleen mensen die uitgesloten zijn van het kiesrecht mogen niet deelnemen aan de tweede kamer

Bronnen:
http://www.denederlandsegrondwet.nl/935300...

Gelukkig wel, het is alleen zo in en in dom dat met dat niet van te voren kenbaar maakt. Een kamerlid heeft toch wel degelijk een voorbeeld functie en dan is het toch wel zeer onprettig als bepaalde zaken later aan het daglicht komen.

Het antwoord is simpel: ja! Zelfs is het theoretisch denkbaar dat een kamerlid in de kamer zit en tegelijk in de bak (of hij z'n functie dan goed kan uitoefenen is een andere vraag). 't Is overigens een interessante vraag waarvan het antwoord raakt aan de fundamenten van onze democratie. Zoals ook anderen in hun antwoorden hebben aangegeven, wil je anderen zo min mogelijk uitsluiten van het politieke toneel en wil je vooral het heersende establishment geen handvatten bieden om politieke rivalen uit te schakelen. Wat wel belangrijk is, is openheid van zaken geven en dat mis ik nog teveel in de politiek: laat van elk kamerlid maar weten wat zijn achtergrond is, zijn opleiding, zijn loopbaan en ... zijn strafblad. Die informatie verhoogt de kwaliteit van onze keuzes.

Kennelijk mag je ontucht plegen met minderjarigen waar er ook nog sprake is van een machtrelatie, je buren bedreigen en vervolgens een voorbeeldfunctie vervullen als kamerlid. Om in het onderwijs te werken of om als chauffeur te werken heb je "een verklaring omtrent gedrag" nodig. Ik snap er toch helemaal niets van dat je dat als kamerlid niet moet hebben....

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100