is monogamie voor de mens natuurlijk of aangeleerd?

ik vraag me vaak af of de oermensen ook al traditionele paren vormden, of na de periode van 'verliefd' zijn wanneer de 'sleur' intrad, toegaven aan hun lusten en een nieuwe partner zochten. men leefde immers veel meer naar hun instinct..?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

volgens wetenschappers zijn mensen zeker niet polygaam, maar ook niet helemaal monogaam. een soort monogamie met een vleugje polygamie, of monogamie geplaagd door polygamie, hoe je het maar wilt noemen. ik heb ook eens iemand horen beweren dat onze verre voorouders zo om de 5 jaar een nieuwe partner zochten, omdat hun kleintjes in die tijd ongeveer volwassen waren geworden. ondanks dat een kind tegenwoordig pas na zo'n 18 jaar op vrije benen kan staan, hebben we volgens die theorie nog steeds de neiging in onze genen zitten om na een aantal jaar naar het volgende vrouwtje/mannetje op zoek te gaan.

Dit is geen oerinstinct. Kijk maar naar apen waar er in groepen geleefd wordt en meerdere mannetjes met dezelfde vrouwtjes paren. Slechts een klein precenatge van alle dieren in monogaam, en de mensapen vallen daar niet onder. Als je bij de Bonobo gaat kijken, wordt sex zelfs gebruikt om groepbanden te versterken.

De mens is van nature niet monogaam,bij de oermensen zal wel gekeken worden ,welk mannetje /vouwtje levert de sterkste /gezondste kinderen op. Maar later komt daar weer de religie om de hoek kijken met hun kreet: Wat god verenigd heeft,zal de mens niet scheiden. Maar omdat het voor de meeste mensen al moeilijk is,om één partner te onderhouden,houdt men er zich daar (redelijk) keurig aan.