Waarom moesten Jan, Piet, Joris en Corneel baarden dragen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het betreft een woordgrapje. Ter kaperen varen is een oud-Hollands volksliedje en het ging er om, om de kapers en het tuig uit Barbarije een lesje te leren. Michiel de Ruyter heeft dat gedaan. Daar hadden de slavenhandelaars en boeven in Noord-Afrika niet van terug. De 'baarden' zijn dus een verwijzing naar 'Barbarije'.

Omdat het anders geen echte mannen zouden zijn. (Kan er nix aan doen, zo gaat het liedje)

Bronnen:
http://www.youtube.com/watch?v=jxoNe-5D_M4

Zij die willen te Kaapren varen, moeten mannen met baarden zijn. Jan, Pier, Tjoris en Corneel, die hebben baarden, die hebben baarden. Jan, Pier, Tjoris en Corneel, die hebben baarden, zij varen mee.

als ze geen baarden droegen klopte het liedje niet

Misschien omdat ze een bepaalde leeftijd bereikt moesten hebben voor ze volwassen genoeg waren bevonden om mee te kunnen gaan

Het waren moslimfundamentalisten.

Als je een baard had, was je oud genoeg om te zuipen, roven en verkrachten, kortom om ter kaapren te varen.

Omdat ze dan natuurlijk echte mannen waren!

Waarom ze baarden moesten dragen is mij ook niet helemaal duidelijk, maar de namen zijn in ieder geval Jan, Pier, Tjoris en Corneel.

In de tijd dat Jan,Pier,Joris en Corneel de 7 zeeën bevoeren,gingen er veel schpen verloren(naar de kelder). Als zo'n zeebonk dan in het water terecht kwam,was zo'n 2e handvat gemakkelijk om ze er aan uit te vissen. Vandaar dat men voor mannen met baarden koos,die waren n.l. herbruikbaar.

Mannen met baarden wilde, toen al, zoveel zeggen als : ruige mannen, mannen met ballen. Geen fatjes, dandies of rijkeluiszoontjes dus. Jan, Pier, TJoris en Corneel (de juiste namen) waren blijkbaar van dat slag, dus die mochten mee 'te kaperen varen'; op zeeroverstocht dus. Hoewel 'zeerovers' in die tijd vaak een beetje ander verhaal was dan nu ; de beste waren in dienst van verschillende landen om zo veel mogelijk buit te vergaren. Zoals Michiel de Ruiter en cornuiten. Toegevoegd na 1 minuut: Foutje van mijn kant ; Piet Hein is denk ik de bekendste kaper geweest.

Omdat ze volwassen moesten zijn...aan broekies hadden ze niets op de kaapvaart...

Fungus zong dit nummer in 1975 op de LP Lief ende Leid. Een nummer voor alle Nederlandse kapers. Wij (Nederland in de 17e eeuw) hadden veel kapers, zoals: Piet Hein, Piet Hein, Piet Hein zijn naam is klein...... Wie van de regering een Kaperbrief had ontvangen mocht legaal vijandige schepen kapen. Al die willen te Kaap'ren Varen moeten mannen met baarden zijn. Jan, Piet, Tjoris en Corneel, die hebben baarden, die hebben baarden. Jan, Piet Tjoris en Corneel die hebben baarden en varen mee. Al die willen de walrus kelen moeten mannen met baarden zijn. Al die duivel noch helle vrezen, moeten mannen met baarden zijn. Kijk een naar de mannen afgebeeld in de 17e eeuw: de ruige mannen allemaal met baard. In die tijd wilde elke stoere jongeman een graantje meepikken op de schepen van Piet Hein en consorten. Dus: Geen baard, niet stoer.

Aan boord waren er niet erg veel scheermessen en van nature lui, scheerden ze zich dan ook niet. 't Was ook een onderscheidingteken tegenover de scheepsjongens die de laagste in rangorde waren