wat is dit voor een karaf ?met sparing in het glas hij is spaans volgens de tante van mijn collega 80 jaar oud

Gekregen van de tante van mijn Spaanse collega tijden ons bezoek in Spanje

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik vermoed dat het een olie-/azijnkraf is. Door de ene grote opening wordt olijfolie in de karaf gevuld, en als het goed is zit aan de bovenste opening een soort apart reservoir in de karaf waarin bijv. balsamicoazijn gegoten kan worden, zodat ze allebei gescheiden van elkaar, in één karaf te schenken zijn. Toegevoegd na 7 minuten: Enkele voorbeelden; http://mersena.by/upload/medialibrary/5b4/5b437485660aae99ba422197ed5291c6.jpg http://static.sbcommerce.nl/prodimg/images27/41672.jpg Toegevoegd na 9 minuten: http://neon.pictura-hosting.nl/gla/gla_mrx_bld/thumbs/360x445xcropxcenter-center/gla/04/GLA_430/GLA001004227.jpg

Het is een Catalaanse wijndecanteerkaraf, in het Spaans een porron genoemd. Als je hieruit rode wijn schenkt dan wordt daar extra zuurstof aan toegevoegd. Daardoor wordt de wijn voller van smaak, de kleur ervan intenser, en de natuurlijke aroma's van de wijn worden versterkt.

Bronnen:
http://thumbs.ebaystatic.com/images/m/mVLZ...

De foto betreft een versie van de 'Porrón', Galicisch voor kruik. Hij is niet bestemd om wijn uit te schénken maar om wijn uit te drinken. De porrón valenciano wordt vooral gebruikt in de Spaanse autonome regio’s Valencia en Catalonië. Hij wordt gebruikt om de wijn er rechtstreeks uit te drinken. Dat doet men door de wijn vanuit de tuit rechtstreeks in de mond te gieten. De truc is om te leren te slikken zonder de mond dicht te doen, aangezien je anders de wijn over je gezicht krijgt. Soms hebben zij nog een derde opening, dat maakt het vullen iets makkelijker, maar tijdens het drinken dient die met een kurk te worden afgesloten https://www.youtube.com/watch?v=ZCUaVhBDNiQ Toegevoegd na 16 minuten: George Orwell beschrijft de porrón in zijn persoonlijke verslag over zijn ervaringen tijdens de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939). Saluut aan Catalonië ( Homage to Catalonia) De porrón deed hem aan een urinaal denken. Toegevoegd na 4 uur: Uit: Hommage to Catalonia van George Orwell: George Orwell and porrons “We ate at long trestle-tables out of permanently greasy tin pannikins, and drank out of a dreadful thing called a porron. A porron is a sort of glass bottle with a pointed spout from which a thin jet of wine spurts out whenever you tip it up; you can thus drink from a distance, without touching it with your lips, and it can be passed from hand to hand. I went on strike and demanded a drinking-cup as soon as I saw a porrón in use. To my eye the things were altogether too like bed-bottles, especially when they were filled with white wine.”

Bronnen:
https://www.youtube.com/watch?v=ZCUaVhBDNiQ

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100