Heeft de naam Irina voor Russen een bijzondere herkomst of betekenis ?

Vandaag viel het me ineens op (nadat ik de vijfde op rij ontmoette) dat alle Russische (Oekraiense / Kazachstaanse, affijn, voormalig USSR) vrouwen die ik persoonlijk ken (gesproken heb, mee omgegaan, mee gewerkt) allemaal Irina heten. Ik had het daar net over met mijn man, die twee collega's heeft die beiden OOK Irina blijken te heten. Dat zijn er zeven uit zeven. Terwijl ik zo tien , vijftien Russische vrouwennamen zou kunnen opdreunen.

Dat 8 van de 10 Spaanse/Latino vrouwen die ik ken Maria heten, snap ik. Dat is rechtstreeks het gevolg van het wijdverspreidde en voor hen vaak belangrijke Katholieke geloof. Maar bij mijn weten is (voormalig) Rusland lang zo gelovig niet, en de naam Irina kan ik ook niet zo 123 thuisbrengen in een bepaald verband.

Is het gewoon dom toeval, of is er een reden dat deze naam zo wijdverspreid en populair lijkt te zijn ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het is de Russische en ook voormalig Joegoslavische naam voor Irene, en die naam betekent vrede. Al de Irina's die jullie kennen zijn vermoedelijk tijdens of kort na een oorlog geboren. De huidige populaire Russische voornamen geven de naam niet aan, maar laten Anastasia, Jelena, en Olga op de eerste 3 plaatsen zien. Toegevoegd na 25 minuten: Het zal toeval zijn dat jullie zoveel Russinnen kennen die dezelfde naam dragen.

Bronnen:
http://www.meertens.knaw.nl/nvb/verklaring...
http://www.vernoeming.nl/populairste-voorn...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100