Waarom vragen mensen soms aan mij: "Hee, schrijf jij nog aan elkaar?".

Ik ben helemaal niet van plan ooit nog "los" te gaan schrijven. En gezien mijn leeftijd had de vraagsteller dat ook wel kunnen bedenken. ;-)

Weet jij het antwoord?

/2500

Ze willen gewoon een antwoord. Waarschijnlijk ben je net van de basisschool af en ben je nog gewend om in schrijfstijl aan elkaar te schrijven. Anderen doen dit blijkbaar niet meer

Omdat op de basis school wordt geleerd aan elkaar te schrijven, en na verloop van tijd iedereen toch een eigen handschrift ontwikkeld. Bij de één is dat los en bij de ander aan elkaar.

Tja dat aan elkaar schrijven leer je wel op de basis school Dus als je blijkbaar na zoveel jaren dat nog dat doet dan ben je vrij consistent erg mooi hoor maar de meeste mensen zijn blijkbaar na een bepaalde tijd letters veelal los gaan schrijven of hun handschrift "verslechterd"misschien beter gezegd "verslordigd" Jouw stijl doet blijkbaar nog meest aan schooltijd denken in deze tijd van computer technologie lijkt mij dat schrijven zowat uit de mode raakt ;) Ik heb ooit een computer aangeschaft omdat mijn handschrift door het "moeten leren rechts schrijven" zodanig is dat het veelal onleesbaar is. en links schrijven is veel te traag geworden mijn vader en moeder daarin tegen hadden prachtige handschriften. je hebt vast een goeie leraar op dat gebied gehad wees er trots op !

Misschien zijn ze jaloers, omdat ze het zelf niet (of niet zo goed) kunnen. Wees er inderdaad trots op! Ik schrijf ook wel aan mekaar, maar lang niet zo netjes:P

Ik ken jouw leeftijd niet, maar denk dat je al wat ouder bent omdat het een gewoonte is die er ingeslopen is. Je neemt dan niet snel afstand van vaste gewoontes en waarom zou je ook? Ik ben zelf ook niet meer een puber die nog flexibel is, dus ik schrijf ook nog steeds aan elkaar, zoals ik het ooit geleerd heb en al jaren doe. Ik moest nog 'schoonschrijven' op de basisschool. Hele bladzijden pennen met maar één letter tot je hem beheerste!! Ik heb het dus nog echt geleerd en het gaat daarom veel sneller dan los schrijven omdat het vloeiend gaat. Helaas oefenen ze tegenwoordig niet meer zo intensief met schrijven. De kids leren wel schrijven natuurlijk, maar vanaf de basisschool letten ze er niet meer op en zeggen de docenten; "Als het maar leesbaar is". Mooi hoeft niet meer. Het is ook eerlijk gezegd niet meer zo belangrijk omdat alles digitaal gedaan wordt. Handgeschreven brieven sterven langzaam uit! Ik krijg nog steeds complimenten over een handgeschreven brief en vooral omdat een goed vloeiend handschrift met alle letters naar één kant zo prettig leest. De lezer zelf geeft er ook meer aandacht aan omdat hij/zij het gevoel heeft dat er tijd in gestoken is, althans zo ervaar ik het zelf bij een handgeschreven brief. Omdat het steeds minder wordt dat iemand zo vloeiend aan elkaar schrijft, zal het een ander eerder opvallen en zal je steeds meer deze vraag horen! Blijf het lekker doen, want mooi aan elkaar schrijven sterft langzaam uit.

Omdat ze een beperkt blikveld hebben. Iedereen heeft zijn of haar eigen schrijfstijl, persoonlijk vind ik een handschrift met aan elkaar geschreven letters mooier dan met losse letters. Dus, hoezo 'nog'? Als jouw handschrift leesbaar is en jij bent er tevreden mee, waarom zou het dan anders moeten??

Dat vragen ze mij ook - en mijn dochter idem dito. Blijkbaar is het heel normaal dat je na de lagere school je schoonschrift weer vergeet en met een soort kinderlijke blokletters gaat schrijven. Sterker nog ; de meeste vrouwen van mijn leeftijd hebben zo'n 'jongemeisjeshandschrift'. De belangrijkste oorzaak is vermoedelijk dat aan elkaar schrijven wat vermoeiender is (langere bewegingen), vooral als je niet geoefend bent. Echter, een goede brief schrijven vergt nu eenmaal aandacht, en op de lange duur gaat het sneller als je niet steeds je pen hoeft op te tillen. Bovendien ziet het er een stuk fraaier uit - mits je geen doktershandschrift hebt . Veel mensen doen echter die moeite niet meer, schrijven niet of nauwelijks meer met de hand of hebben nooit de tijd genomen een mooi handschrift te ontwikkelen. Erg jammer, maar we zullen het eerder (nog) meer gaan zien dan minder. Mijn antwoord is dan ook altijd : omdat dat sneller gaat, en omdat ik het mooier vind, en omdat ik in mijn leven al heel wat keren mijn brief uit een grote stapel heb zien vissen (sollicitaties, inschrijven voor een woning, wedstrijden etcetera) puur en alleen op mijn handschrift - om ook mede daarop uitgekozen te worden. OOK of zelfs JUIST ook nog in het computertijdperk. Bij mijn kinderen hamer ik er ook op dat een mooi, leesbaar handschrift nog steeds deuren kan openen en een voordeel kan zijn, en dus zeker de moeite waard is. Gelukkig wordt er hier in Duitsland op school weer wat meer aandacht aan besteed ; daar mag zelfs op de middelbare school nog niet met balpen geschreven worden, tot de examenklassen aan toe. En met een vulpen schrijven is langzaam schrijven is mooi schrijven is spieren en ritme ontwikkelen. Met 'nog' bedoelen ze vaak vooral dat 'tegenwoordig' toch niemand 'meer' zo schrijft. Gelukkig wel dus, al worden we zeldzamer....

Misschien gaat het niet over jouw eigen ontwikkeling, maar de ontwikkeling van de samenleving. Dus in de zin van ‘schrijf jij nu, in 2011, nog steeds aan elkaar?’, zoals je ook zou kunnen vragen ‘rijd jij nu, in deze eeuw, nog met paard en wagen in plaats van met een auto?’ Als jonge mensen dat tegenwoordig niet veel meer doen, vinden mensen het misschien meer passen bij decennia geleden. Ik ken zelf ook meer oude dan jonge mensen die aan elkaar schrijven (behalve schoolkinderen dan), en mooi aan elkaar geschreven tekst associeer ik ook een beetje met brieven van mijn oma bijvoorbeeld.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100