Wat zijn de bijnamen van euromunten en -biljetten?

In de gulden tijd hadden we de stuiver, duppie, heitje, knaak, joet, geeltje, rug.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dat soort benamingen komen pas als de munten & biljetten als 'eigen' worden gezien, en ze op straat 'liefkozend' worden gebruikt. Uiterlijke kenmerken of gebruikssituaties leiden dan tot alternatieve / bij namen. Geeltje is bv van de gele kleur van het biljet. Bij veel mensen is er nog een kleine weerstand tegen de euro, en verbastering zal nog wel even duren. Interssant gegeven: Op de radio zijn er inmiddels acties om bijnamen te vinden: 'Jeroen van Inkel zoekt bijnaam voor 2 euromunt Jeroen van Inkel gaat deze week in zijn ochtendshow Je dag is goed op het landelijke radiostation Q-music samen met luisteraars op zoek naar een bijnaam voor de twee euromunt. Namen als kwartje, piek en rijksdaalder stammen nog uit het gulden tijdperk en passen volgens de deejay niet bij de euromunten. Jeroen van Inkel: "Een koosnaam voor ons geld is van wezenlijk belang, ik vind het raar dat deze er nog niet is. En het zou toch een eer zijn voor Nederland als wij straks de naam lanceren die in de rest van Europa ook wordt gebruikt? Met de oproep Welke naam wordt er gegund aan de twee euromunt? wordt luisteraars gevraagd om hun suggestie te mailen. Op vrijdag 9 februari wordt de winnende naam gekozen. Q-music is overigens niet de eerste omroep die dit doet. Omroep Gelderland heeft onlangs via een prijsvraag samen met kijkers en luisteraars van de omroep “Het Karretje” bedacht als (bij)naam voor het 50 eurocent muntstuk. [Radio.NL]'

Daarvoor is de munt nog te nieuw... Dat komt pas na verloop van jaren... Dus die zijn er nog niet, tenminste niet wijd verbreid... (Toch nog een vraag eruit kunnen krijgen, toppie!!)

Stuiver en duppie worden nog steeds gebruikt. Ook knaak kom je af en toe wel tegen. Heitje heb ik nog nooit in de praktijk gehoord, ik ken het alleen van de uitdrukking "een heitje voor een karweitje". Joet, geeltje, rug kom ik nooit meer tegen. Vroeger wel eens, maar ook toen slechts bij hoge uitzondering. Je bent trouwens de riks vergeten.

Als aanvulling op bovenstaande (stuiver en duppie) kan ik je zeggen dat voor de biljetten vijfje en tientje ook nog gewoon in gebruik zijn. Deze zijn voor ons vanzelfsprekend, maar voor onze zuiderburen levert dat verwarring op. Ik had laatst een belgische kennis die vroeg: "Een tientje, hoeveel is dat dan. Ik weet helemaal niets van guldens..." Maar ja, dat was natuurlijk een belg he... ;-)

Die zijn er nog niet echt. Het Bargoens telt verschillende woorden en uitdrukkingen die te maken hebben met geld (en dan met name de gulden: "algemeen erkende" Bargoense termen die betrekking hebben op de euro ben ik nog niet tegengekomen). Hieronder staan de belangrijkste: 1. Nog relatief gangbare uitdrukkingen: Grijpstuiver Klein bedrag, bijverdienste Habbekrats Gering bedrag Mans Geld, opgehaald door straatmuzikanten Moos Geld (Hebreeuws mo'aut = geld) Jatmoos, jatmous Handgeld, eerste ontvangsten van de dag Ping ping Geld Poen Geld Prent Bankbiljet Rut Blut, platzak Slappe was Papiergeld Bal Gulden Pegel, pegulant Gulden; ook: geldstuk Piek, pieterman Gulden Pop Gulden Daalder Hfl. 1,50 Duppie Dubbeltje (Hfl. 0,10) Geeltje Vijfentwintig gulden Heitje (ook wel: heiterik) Kwartje (Hfl. 0,25) Joetje (ook wel: juutje) Tien gulden Knaak Rijksdaalder (Hfl. 2,50) Meier Honderd gulden Mud Honderd gulden (Rooie) rug Duizend gulden 2. Weinig gangbare uitdrukkingen: Achterwiel Rijksdaalder (Hfl. 2,50) Bas Stuiver (Hfl. 0,05) Beessie, beissie Dubbeltje (Hfl. 0,10) Brief Bankbiljet Fiets Vijf gulden (cf. "achterwiel") Groene prent Briefje van duizend gulden Hondje Dubbeltje (Hfl. 0,10) Kluiten Geld Krant Briefje van duizend gulden Lammetje Daalder (Hfl. 1,50) Lood Geld Maffie Kwartje (Hfl. 0,25) Mesomme, besomme Geld (Hebreeuws mezumou = baar, contant) Molm Geld Moppen Geld Oortjes Geld Platen Geld Schelling Hfl. 0,30 Spie Cent Stoter 12 1/2 cent Voorwiel Gulden Witje Dubbeltje (Hfl. 0,10)

Het namen geven aan geld is zoooo twintigste eeuws. Het zal er niet meer van komen.

Bij holland casino wordt fichje van 20 euro word ook wel eens genoemd als luwietje.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100