Kennen jongeren nu echt Harry Mulisch niet?

Gisteren was er een tv-programma waarin jongeren riepen dat ze nog nooit van Harry Mulisch hebben gehoord. Dat kan volgens mij niet. Ze hebben toch minimaal middelbare school gehad. Dan moet die naam toch langskomen zijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het is natuurlijk niet heel vreemd dat de jeugd van tegenwoordig Harry Mulisch niet meer kent. Hij was al in de 80 en niet echt actief meer qua boeken schrijven. Hij kwam niet veel meer op tv (behalve de wereld draait door) Er staan meestal geen verplichte boeken op de lijst. Automatisch worden er dan eerder boeken gekozen die nieuwer zijn. Ik vind wel dat er meer onderwezen zou moeten worden in de Nederlandse literatuur. Dus ook van voor Mulisch en van na Mulisch. Het hoort toch bij het Nederlands erfgoed. Toegevoegd na 28 seconden: en dat jongeren de belangrijkste schrijvers (waaronder dus Mulisch) zouden moeten kennen.

Oja die zijn er, maar er zijn ook volwassen mensen die daar nog nooit van gehoord hebben. Dit heeft te maken dat Nederland wat oppervlakkiger aan het worden is. Dit komt mede door de vele commerciele zenders, zoals sbs6.

Ik kende hem pas sinds een paar maanden omdat ik voor school een boek ' moest' lezen. en dat is het tegenwoordig met jongeren, ze lezen minder, en vooral van die boeken van Harry Mulisch, dus daardoor zou je Harry Mulisch dan niet kennen.

Ik heb nooit een boekenlijst hoeven lezen. Ook heb in totaal niet veel boeken gelezen. Als je je daar verder ook niet zo mee bezig houdt en het komt niet vaak terug op het nieuws of iets dergelijks. Dan weet men er ook gewoon niet van.

Een redelijk groot deel van de bevolking kent Mulisch niet. Even als veel andere zaken waar zij zich niet mee bezighouden. Op school vanaf de HAVO wordt aandacht besteed aan Nederlandse literatuur. Op VMBO hoef je daar niet mee aan te komen. Daar zijn andere dingen belangrijker. Toen Wolkers overleed maakte ik ook mee dat velen helemaal niet wisten wie dat was.

Misschien hebben ze ooit wel van hem gehoord, maar dat stukje informatie als 'overbodig' vergeten. Er zijn heel veel dingen die ik op de middelbare school heb geleerd en bij gebrek aan belangstelling ergens in een donkere krocht van mijn hersenen liggen.

Ik had wel van zijn naam gehoord, maar kende geen van zijn boeken. Mogelijk heb ik er ooit eens een paar gelezen voor school, maar dat weet ik niet meer zeker.

Dat Mulisch op een boekenlijst als 'mogelijk te lezen' betekent niet dat ie gelezen wordt. Wat niet slim is, want een boek als De Aanslag is makkelijk leesbaar en nog verfilmd ook, dus voor 'luie lezers' heel geschikt. Maar ja, als het nog net zo is als in mijn tijd (wat klinkt dat bejaard), dan krijg je een lijst met boeken en moet je daar een x aantal van lezen, naar keuze. Veel van mijn klasgenoten maakten hun selectie vooral op basis van het aantal bladzijdes dat de boeken telden. Niet iedereen houdt van lezen, en wie er niets mee heeft zal iemand als Mulisch niet kennen (maar Kluun wel, zoals ze lieten zien in die RTL-reportage, hoewel ik dat geen literatuur zou noemen).

Natuulijk heb ik wel van Harry Mulisch gehoord, maar heb nog nooit zijn boeken gelezen. Ondanks dat ik een enorme boekenwurm ben, trekt zijn werk mij niet. Ik denk dat er veel mensen zijn die er zo over denken. Je hoeft namelijk niet meteen zijn werk gelezen te hebben als je van lezen houd. En het is inderdaad zo dat veel jongeren zijn werk niet kennen. Dat komt omdat de tijd doorgaat. Nieuwe schrijvers doen intrede. Net als dat niet iedereen Shakespeare gelezen zal hebben.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100