Wat precies is 'verbale intelligentie' in het onderstaande voorbeeld? (zie uitleg)

Een onderzoek uit 2015 laat zien dat een hoge verbale intelligente samenhangt met de neiging om zich zorgen te maken en dingen die gebeurd zijn eindeloos te 'herkauwen'.
http://wibnet.nl/mens/hersenen/intelligentie/3-nadelen-van-intelligent-zijn

Wanneer iemand verbaal sterk is, is dat soms voor anderen 'beangstigend' (groot woord), zij hoedden zich hiervoor, is mij verteld. Heeft dit iets met elkaar te maken? verbale intelligentie en verbaal sterk zijn?

Ja, meerdere vragen die echter samenhangen, vandaar.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

"Het verbale IQ zegt iets over het denken in woorden en het verbale geheugen. Onderdelen van verbale intelligentie zijn onder andere: abstract redeneren, algemene kennis, rekenkundig inzicht en geheugen. Veel begaafden hebben een hoog verbaal IQ: ze zijn taalgevoelig, denken snel, hebben een ruime woordenschat." Iemand met een hoge verbale intelligentie kan echter ook heel introvert zijn. Die persoon is dan verbaal niet sterk. Hij kan wel bedenken en beredeneren wat hij zou moeten zeggen, maar heeft niet het zelfvertrouwen (of het vertrouwen in anderen) om dat ook daadwerkelijk hardop te doen. Vaak is ook een probleem dat het denken erg snel gaat. Als die persoon dat hardop zou uitspreken, dan zou het niet alleen in een Matthijsvannieuwkerk-tempo zijn, maar ook voor de ander onnavolgbare 'gedachtensprongen' bevatten. De persoon met hoog verbaal IQ houdt wel het overzicht over het verhaal, maar iemand met een gemiddeld IQ is allang de draad kwijt. Iemand met een hoge verbale intelligentie èn die verbaal sterk is, is in staat om zijn/haar verhaal zo te vertellen dat het voor de luisteraar te volgen en te begrijpen is. Iemand met een gemiddelde verbale intelligentie kan juist wel verbaal sterk zijn. Hij of zij gebruikt dan niet veel 'moeilijke' woorden, maar kan met het gebruik van meer gangbare woorden wel aan anderen duidelijk maken wat hij/zij bedoelt. De uitdrukking 'verbaal sterk zijn' wordt wel eens gebruikt in de betekenis van 'assertief zijn'. Assertiviteit is gelukkig niet voorbehouden aan mensen met een hoge (verbale) intelligentie. Het omvat veel meer dan alleen communicatie in woorden. 'Verbaal sterk' is dus niet hetzelfde als 'assertief', maar eerder een onderdeel ervan. De term 'verbale intelligentie' wordt wel eens ten onrechte gebruikt in plaats van 'linguistische intelligentie'. Linguistisch gaat over taal, spreken, schrijven en lezen. Verbaal gaat alleen over het gesproken woord, al dan niet hardop. Hierbij zijn ook zaken als uitspraak en klemtoon (binnen een woord, of binnen een zin) van belang. (voorkómen is iets anders dan vóórkomen. 'Je moet voorkomen dat je moet voorkomen'). Toegevoegd na 2 minuten: Hmm, ik zie net dat Wikipedia vindt dat 'verbaal' zowel gesproken als geschreven tekst omvat. Da's dan weer een leuke discussie voor een volgende vraag. https://nl.wikipedia.org/wiki/Verbale_communicatie

Bronnen:
http://deleukstekinderen.nl/wat-is-een-int...
http://www.encyclo.nl/begrip/verbaal
http://www.hoogbegaafd-idee.nl/hoogbegaafd...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100