Heeft Mandarijn leren veel nut ?

Enige dagen zit ik misschien te denken om het mandarijn te gaan leren. Zit hier veel voordeel aan ? In termen van werk en salaris ? Of maakt het niet zoveel uit ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Chinees is ingevoerd als examenvak op Nederlandse scholen, maar wordt het nut van de taal voor westerlingen niet overschat? Het is een kwestie van tijd voordat China de dominante economie in de wereld is, is de verwachting van veel beleidsmakers en zakenmensen. Geen wonder dat het leren van de Chinese taal, meer bepaald Mandarijn, in de belangstelling staat. In 2015 wordt Chinees een officieel examenvak in Nederland. Er waren vorig jaar 35 middelbare scholen waar scholieren Chinees kunnen kiezen. Krant lezen zit er niet in In de rest van de westerse wereld is het enthousiasme even groot. Obama’s dochter Sasha leert Mandarijn, en de Britse premier Cameron zei dat meer jongeren in het westen Chinees moesten leren. Ze moesten verder kijken dan Frans en Duits, aldus Cameron. Na zes jaar moeten Nederlandse leerlingen een eenvoudig gesprek in het Chinees kunnen voeren. Een krant lezen zal er waarschijnlijk niet inzitten: daarvoor moet je ongeveer 3000 karakters kennen. In 6 VWO zitten leerlingen waarschijnlijk op 750 karakters. Niet alleen is de economische groei van China een argument voor deze heroriëntatie. Chinees is de grootste taalpopulatie ter wereld. Waarom zou je Spaans leren (400 miljoen sprekers wereldwijd), terwijl in China 1,3 miljard mensen wonen? Toegevoegd na 1 minuut: Voorstanders van het leren van Chinees gaan ervan uit dat iedereen in China vloeiend Mandarijn spreekt. Maar dat blijkt niet zo te zijn, schrijft Quartz. Vorige week maakte het Chinese ministerie van Onderwijs dat 70 procent van de inwoners als Mandarijn-sprekers kan worden beschouwd. Van die 70 procent is “slechts 10 procent in staat om vloeiend in Mandarijn te kunnen communiceren”, aldus het ministerie.

Bronnen:
http://www.z24.nl/economie/mandarijn-leren...

Hoeveel tijd heb je? Volgens het US Foreign Service Institute (dat talen onderwijst aan amerikaanse diplomaten) heb je (als je een volwassen woordenschat hebt en al vloeiend een tweede taal spreekt) ongeveer 2200 uur onderwijs (minstens 88 weken) nodig om Mandarijn onder de knie te krijgen. Dat is 2 keer zoveel als Hindi, Russisch of Swahili, 3 keer zoveel als Duits en 15 keer zoveel als Esperanto. ja er zulen vertalers, tolken en onderhandelaars nodig zijn die Mandarijn beheersen, maar het moet maar net je roeping zijn het te leren, en je kunt maar beter als kleuter beginnen, voordat je oren het onderscheiden van klanknuances verliezen

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100