Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waar vind ik een lijst met uitstervende woorden?

Woorden die steeds minder gebruikt worden, waarvan jongeren veelal de betekenis niet meer weten.

Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
in: Taal
5.9K
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
In een proces verbaal . In een wet boek . Deurwaarder exploten . Oude documentaires . Troonredes uit het verleden . In de ( Sub ) jeugdcultuur gaat het ook heel snel . Mieters , hip , knalfeest , transistor radio , zwart-wit tv . Zuiderzee , moffen , automobilist , radio-omroeper , potjandorie de scheldwoorden zijn het leukste :) maar een lijst heb ik niet voor je
zondag
7 jaar geleden
Onlangs een boek van Louis Couperus gelezen, "Antiek toerisme". Daar staan prachtige uitstervende woorden in. Trouwens erg mooi boek ook; helemaal niet saai.
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
@zondag,ik heb Antiek toerisme gelezen voor Nederlands (boekverslag) en ik vond het vreselijk,haha ;)
Ik vind zelf 'wellicht' best een woord dat uit de tijd is,ik lees het hier soms op GV daarom komt dat woord meteen op bij mij.
Ik denk dat het vooral oudere GV-er's zijn die zo'n woord gebruiken.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

In hun bestaan bedreigde woorden en uitdrukkingen van de Nederlandse taal hebben in het "Woordenreservaat" een plek gevonden waar ze gekoesterd worden:

http://www.collignon.tv/index.htm

Toegevoegd na 33 minuten:
Of zie "Belegen Woorden" van het Neerlandsch Genootschap ter Bevordering van het Belegen Woord. Dat genootschap stelt zich ten doel om vergeten en verstofte woorden aan de vergetelheid te ontrukken.
http://www.belegenwoorden.nl/?page=NGBW%20pers

Toegevoegd na 43 minuten:
Of zoek in de woordenlijst van het INL naar "verouderende woorden":
http://anw.inl.nl/search?type=feature&tijd=verouderend&order=tijd
(Lees meer...)
SimonV
7 jaar geleden

Andere antwoorden (2)

Ton den Boon, een van de hoofdredacteuren van de Grote Van Dale, heeft, samen met andere taaldeskundigen, al verschillende edities van een verdwijnwoordenboek samengesteld.

Zo is er een editie uit 2006, een uit 2010 en een uit 2015.

Zie:

https://www.bol.com/nl/p/verdwijnwoordenboek/1001004002624385/ (Verdwijnwoordenboek, uit 2006)

https://www.bol.com/nl/p/van-dale-modern-verdwijnwoordenboek/1001004010208285/ (Van Dale Modern Verdwijnwoordenboek, uit 2010)

https://www.bol.com/nl/p/taal-entertainment-1-nieuwe-verdwijnwoordenboek/9200000046472238/ (Het nieuwe verdwijnwoordenboek, uit 2015). Volgens een tekst op die website is "Het Nieuwe Verdwijnwoordenboek (...) de opvolger van het zeer succesvolle Verdwijnwoordenboek (2013)." Van het boek uit 2013 vond ik echter geen bol.com-pagina.

De website Ensie heeft volgens dit bericht http://www.mixedgrill.nl/2015/10/07/ensie-verdwenen-woorden/ in 2015 geprobeerd ook een online index te maken van verdwijnwoorden. Deze zou gevuld moeten worden door bijdragen van gebruikers van de website, maar lijkt momenteel nog leeg te zijn. Zie https://www.ensie.nl/categorie/verdwijnwoordenboek/verdwijnwoordenboek
(Lees meer...)
Antoni
7 jaar geleden
Je kunt hier meer dan 1000 vergeetwoorden vinden.

http://taaluniebericht.org/actueel/gezelschap-van-geadopteerde-vergeetwoorden-opgericht-de-taalstaat
https://vergeetwoorden.wordpress.com
(Lees meer...)
7 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding