Bestaat er in het Nederlands een woord voor iemand die voor het eerst moeder wordt?

In het Spaans gebruikt men er één woord voor ('primeriza'), en ik vroeg me nu af of men in het Nederlands ook een woord kent om iemand aan te duiden die voor het eerst moeder wordt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Primigravida Een vrouw die voor het eerst zwanger is. Primipara (priem) Een vrouw die voor het eerst bevalt. Toegevoegd na 2 uur: Deze term word dagelijks in Nederland gebruikt onder verloskundigen en artsen. Mijn vrouw is verloskundige en ik hoor het haar vaak opnoemen als ze collega's of het ziekenhuis aan de telefoon heeft. Iemand die voor de tweede keer moeder word of derde etc is een Mult

Bronnen:
Gediplomeerd Verloskundige

Nederlands heeft geen speciale benaming voor een vrouw die voor het eerst moeder wordt. Het wordt het omschreven: zij is voor de eerste keer moeder geworden. In het Engels bv ken ik ook alleen first-time mom, maar dat wordt niet vertaald in: deze moeder is een "eerste-keer moeder". Toegevoegd na 19 minuten: In het Spaans noemt men de eerste-keer-moeder: La madre primeriza - Las madres primerizas La la mamá primeriza - Las mamás primerizas Het gebruik van het enkele woord primeriza voor een nieuwe moeder geldt in de meeste Spaanse milieus niet als beschaafd.

Bronnen:
http://www.spanishdict.com/answers/143763/...
https://nl.glosbe.com/es/nl/primeriza

Ja, daar bestaat een woord voor. "Nieuwe moeder" is de term die daarvoor wordt gebruikt.

Bronnen:
http://forum.viva.nl/forum/kinderen/nieuwe...
http://www.nu.nl/lifestyle/3532943/nieuwe-...
http://www.telegraaf.nl/vrouw/mama/verzorg...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100